Info SănătateaTV.ro: Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente Ministerul Sanatatii si Primaria Sectorului 1 au semnat un protocol pentru relocarea Spitalului Floreasca Cunoscutul psiholog Robert Epstein vine la Bucuresti pentru un workshop de psihologie si behaviorism CNAS incepe distribuirea a sute de mii de carduri de sanatate Ministrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente
Miercuri, 20 sep 2017      12:19
Sifilisul endemic

Sifilisul endemic

29 iulie 2015    
Sifilisul endemic cunoscută şi sub denumirea de boala Bejel sau bejelul, este o afecţiune cronică întâlnită în principal în regiunea balcanică, Orientul Mijlociu, Africa, Asia şi Australia.

Sifilisul endemic - Generalităţi

Spre deosebire de cel venerian, sifilisul endemic nu este o boală cu transmitere sexuală. Boală infecţioasa contagioasă consecutivă unei infestări neveneriene cu bacteria Treponema pallidum (aceeaşi bacterie este implicată şi în dezvoltarea formei cu transmitere sexuală a sifilisului, însă modalitatea de transmitere este foarte diferită).

Sifilisul endemic - Epidemiologie

Transmiterea sifilisului endemic se face, în special, în timpul copilăriei pe cale bucală din cauza deficienţelor de igienă. Boala poate apărea atât la adulţi, cât şi la copii, prin contact direct corporal.
Sifilisul endemic se transmite prin contact cutanat direct cu persoane contaminate sau indirect prin vasele şi tacâmurile folosite de bolnavi.
 

Sifilisul endemic - Aspecte patologice

Sifilisul endemic provoacă ulceraţii la nivelul mucoaselor şi zonelor umede ale pielii (gura, zona anogenitală), dar fără alte complicaţii şi lăsând subiectul într-o stare generală bună.
 
În stadiile tardive, apar leziuni distructive la nivel cutanat, al nazofaringelui şi oaselor lungi. O erupţie verucoasă poate apărea în canalul anal şi în regiunile genitale.

Sifilisul endemic - Semne 

Semnele bolii Bejel includ: ulcere orale, ale mucoaselor, cutanate, la nivelul faringelui, la nivelul foselor nazale, gome la nivelul palatului moale si foselor nazale (în stadiile mai avansate), adenopatie, inflamaţie şi durere osoasă.

Sifilisul endemic - Diagnostic

Diagnosticul sifilisului endemic poate fi stabilit prin examinarea mostrelor prelevate de la nivelul leziunilor. Însă, deoarece testele cu anticorpi nu disting cele 2 tipuri de sifilis, diagnosticul de sifilis endemic se bazează pe istoricul medical, simptomele prezente şi mediul de viaţă.

Sifilisul endemic - Tratament

Tratamentul sifilisului endemic constă în administrarea intramusculară de doze crescute de benzatin-penicilină G sau tetraciclină, afecţiunea putând fi vindecată indiferent de stadiul de evoluţie.
Vindecarea poate dura mai mult şi poate necesita doze suplimentare de medicament în stadiile mai avansate.