Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Luni, 19 mar 2018      23:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Toxiinfectia alimentara cu Salmonella

Toxiinfectia alimentara cu Salmonella

13 iulie 2015    
Infecţia cu Salmonella evoluează sporadic.
 

Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella - Incidenţa 

 
Epidemiile pot fi accidentale, explozive, hidrice şi alimentare sau lente, de contact. Grupele de vârstă cele mai afectate  de infecţia cu Salmonella sunt 20-40 ani şi 7-10 ani, cu sezonalitate de vară-toamnă.
 
Debutul infecţiei cu Salmonella durează 5-7 zile, se instalează insidios în majoritatea cazurilor, cu febra care creşte gradat spre 39°C, cefalee persistentă, astenie, ameţeli, dureri musculare, anorexie, creşterea treptată a splinei.
 

Toxiinfecţia alimentară cu Salmonella - Epidemiologie

 
Fără tratament antibiotic, infecţia cu Salmonella  duce la instalarea febrei tifoide.
 
Incubaţia este în medie 10-14 zile, cu limite de 7-21 zile. În acest caz, timp de 2 săptămâni, febra se menţine în platou, cu oscilaţii minime; bolnavii sunt apatici, adinamici, hipoacuzie, indiferenţă, delir, până la stare confuzională.
 
Cefaleea este intensă, continuă, determină insomnie. Erupţia lenticulară apare la 7-8 zile de la debut şi este reprezentată de macule congestive, roz, de mărimea unui bob de linte, situate mai ales, pe flancurile abdominale şi la baza toracelui.
Maculele dispar fără urmă în 3-4 zile.
 

Infecţia cu Salmonella - Manifestările digestive 

 
Infecţia cu Salmonella provoacă anorexie, hiposecreţie salivară şi gastrică, uscăciunea mucoaselor, limbă uscată ''de papagal'', cu depozite saburale, central, dar cu vârfurile şi marginile roşii.
 
Faringele este difuz congestionat şi uneori prezintă ulceraţii ovalare, cenuşii, nedureroase.
 
Durerile abdominale sunt difuze, mai pronunţate în fosa iliacă dreaptă unde la palpare se percep zgomote hidroaerice. Diareea apare doar în 1/3 din cazuri, scaunele sunt verzui.
 

Infecţia cu Salmonella - Modificări cardio-vasculare

 
În infecţia cu Salmonella apare de regulă bradicardia cu asurzirea zgomotelor cardiace şi hipotensiunea arterială. 
 

Infecţia cu Salmonella - Alte manifestări

 
Sindromul anemic este accentuat în formele severe şi prelungite.
Sindromul hemoragic se manifestă prin epistaxis, gingivoragii, metroragii  şi este determinat de trombocitopenie, hipovitaminoză K şi/sau de coagulopatia de consum.
 
Perioada de declin se suprapune cu a 4-a săptămână de la debut, în care febra tifoidă scade treptat cu oscilaţii mari între valorile matinale şi cele vesperale. Anorexia poate fi înlocuită de foame imperioasă, iar oliguria cu criză poliurică.