Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:57
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tusea convulsiva

Tusea convulsiva

29 iulie 2015    
Tusea convulsivă  sau popular tuse măgărească reprezintă o infecţie bacteriană acută a căilor respiratorii, caracterizată printr-o tuse severă, persistentă şi foarte contagioasă declanşată de bacteria Bordetella pertussis.
Această bacterie se înmulteşte pe mucoasele respiratorii şi eliberează toxina pertusis care declanşează afecţiunea.

Tusea convulsivă - Epidemiologie

Tusea convulsivă apare preponderent toamna şi iarna.
 
Pe lângă simptomele specifice afecţiunii, caracteristice sunt accesele de tuse spasmodică şi durata lungă de evoluţie (câteva săptămâni).
 
Riscul de contagiozitate este cel mai mare la sfârşitul perioadei de incubaţie şi începe să scadă treptat după a şasea săptămână de boală.
 
Transmiterea se face prin tuse, strănut, sărut, folosirea în comun a obiectelor.
 
Contagiozitatea este foarte mare şi începe la 7 zile după expunere şi se încheie la 3 săptămâni de la debutul tusei.
 
Evoluţia totală a tusei convulsive durează între câteva săptămâni şi câteva luni (intervalul dintre momentul infectării şi debutul simptomelor este de aproximativ 21 de zile).

Tusea convulsivă - Simptomatologie

Simptomatologia este mai puţin gravă în cazul adulţilor şi mai accentuată la copii.
 
La debutul bolii pot apărea următoarele simptome: strănut, guturai, răguşeală, febră, tuse uşoară care evoluează treptat spre tuse spasmodică, conjunctivită iar pe parcurs pot apărea accese de tuse spasmodică, expectoraţie vâscoasă, vomă.

Tusea convulsivă - Tratament

Tratamentul tusei convulsive se bazează în primul rând pe antibiotice. Din momentul infectării, declanşarea bolii nu mai poate fi împiedicată.
 
Antibioticele nu acţionează asupra simptomatologiei, însă întrerupt lanţul infecţios, favorizând vindecarea.  Se administrează cel mai adesea tetracicline, macrolide.
 
Persoanelor cu această afecţiune li se recomandă să bea cât mai multă apă pentru a ajuta la dizolvarea sputei la nivel pulmonar şi la expectorarea sputei.

Pentru  prevenirea apariţiei tusei convulsive se recomandă vaccinarea

Din cauza ratei ridicate de contagiozitate, afectează toate persoanele, atât copiii cât şi adulţii. Conform statisticilor, aproximativ 71 % din persoanele care au tuse convulsivă au peste 15 ani. Afecţiunea este foarte periculoasă pentru copii sub un an, la care rata mortalităţii în cazul tusei convulsive este foarte mare.
 
Pentru diminuarea riscului de infectare se recomandă evitarea contactului cu persoanele infectate.
 
În majoritatea statelor, vaccinul contra tusei convulsive, vaccinul antipertussis se administrează concomitent cu vaccinul antidifteric şi antitetanic (DTP), vaccinul administrându-se de la vârsta de 2 luni, cu rapel la 4-6-12 şi 30-35 luni.
 
În România, vaccinarea antipertusis se face cu vaccin asociat (Di-Te-Per = Difteric-Tetanic-Pertussis).

Tusea convulsivă - Complicaţii 

Între complicaţiile posibile pot fi apneea, pneumonia, otită, bronhopneumonia si encefalopatia.