Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cum se trateaza platfusul?

Cum se trateaza platfusul?

26 iunie 2015    

Platfusul este o afecţiune în cadrul căreia arcada tălpii piciorului nu există, astfel încât talpa este perfect dreaptă.

Fenomenul se explică medical prin faptul că boltele longitudinală şi transversală a piciorului se prăbuşesc şi vin în contact cu solul.

La sugari şi la copiii mici de cele mai multe ori arcul longitudinal nu este încă dezvoltat şi astfel platfusul (piciorul plat) este un lucru normal. La unele persoane arcul longitudinal nu se dezvoltă însă niciodată.

Cele mai multe cazuri de platfus nu provoacă dureri sau alte probleme. Atunci când apar durerile, pot apărea o varietate de probleme, inclusiv oboseală sau dureri ale picioarelor, monturile, durerile de genunchi, durerile de spate şi chiar artrita.

Platfusul la copii

Deşi la copiii mici diagnosticarea platfusului este mai dificilă din cauza stratului de grăsime de pe picior, problema poate fi identificată odată cu primii paşii, în jurul vârstei de un an. Simptomele platfusului, în acest caz, sunt talpa convexă şi paşii predominant pe partea internă a tălpii.

Platfusul flexibil nu necesită tratament, iar copiii care suferă de această afecţiune nu întâmpină nicio limitare la sport sau la alte activităţi fizice. De fapt, incidenţa platfusului la sportivii profesionişti este egală cu cea din rândul populaţiei generale. Pentru copiii de până în 4 ani este posibilă chiar vindecarea spontană.

Platfusul - TRATAMENT 

Tratamentul va fi indicat şi realizat de către un medic specialist - indicat ar fi ortoped, însă în colaborare cu un radiolog, reumatolog şi neurolog. Tratamentul platfusului poate fi conservator sau chirurgical, însă numai medicul poate decide care este opţiunea potrivită în funcţie de fiecare pacient în parte.

Cel mai important aspect al tratamentului platfusului este determinarea tipului exact sau a cauzei principale ce a dus la apariţia platfusului.

Tratamentul platfusului este de cele mai multe ori de tip conservator. Tratamentul conservator al platfusului este eficient în majoritatea cazurilor de platfus şi constă în tratamente precum orteze individualizate, recomandări de pantofi speciali, măsuri anti-inflamatorii şi exerciţii speciale de consolidare.

Chirurgia este rareori necesară şi este rezervată numai cazurilor severe de platfus, ce nu răspund la tratamentul conservator. Ea nu este recomandată copiilor până în 10 ani.

Alte opţiuni de tratament pentru copiii mai mari:

1. Modificările în activităţile fizice

Poate fi necesară întreruperea activităţilor care provoacă durere, recomandându-se evitarea mersului pe jos timp îndelungat şi a statului în picioare, pentru a acorda piciorului posibilitatea de a se odihni.

2. Scăderea greutăţii corporale

Dacă persoana afectată este supraponderală, se indică pierderea în greutate deoarece aceasta poate agrava simptomele platfusului.

3. Imobilizare

În unele cazuri, poate fi necesară utilizarea unor suporturi pentru deplasare sau evitarea completă a mişcării piciorului.

4. Medicamentele

De obicei, medicamentele sunt indicate de către medic la cererea pacientului - antialgice sau pentru evitarea altor complicaţii.

5. Terapia fizica

Terapia cu ultrasunete sau alte modalităţi de kinetoterapie pot fi utilizate pentru a oferi ajutor temporar împotriva platfusului.