Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:15
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Guturaiul - raceala comuna

Guturaiul - raceala comuna

20 iulie 2015    

Ce este guturaiul (răceala)?

Guturaiul, denumit şi „răceală comună", este cea mai frecventă infecţie din toate grupele de vârstă. Simptomele guturaiului sunt declanşate atunci când un virus se ataşează de mucoasa căilor nazale sau a faringelui. Sistemul imun răspunde prin atacarea germenului cu globule albe numite neutrofile.
 
Dacă sistemul imun nu poate recunoaşte virusul, răspunsul este „nespecific", ceea ce înseamnă că organismul produce cât mai multe neutrofile posibil (de obicei mai multe decât este nevoie), aducându-le prin circulaţie în regiunile infectate. Acest atac generalizat ucide multe virusuri, însă nu afectează cele aproximativ 200 de virusuri ce provoacă guturaiul.
Suplimentul de neutrofile strânse laolaltă la locul infecţiei reprezintă cauza durerilor şi inflaţiei dintr-un guturai, însoţite de o prodigioasă cantitate de mucus în nas şi în gât.
La sugarii de două luni sau mai puţin, guturaiul poate fi o boală gravă.

Guturai - Cauze 

Mai mult de 200 de virusuri pot infecta nasul şi gâtul şi pot provoca guturaiul. Din nefericire, pentru nici unul dintre acestea nu există cale de vindecare absolută, astfel încât determinarea virusului care a provocat guturaiul nu va ajuta la o vindecare mai rapidă. Un guturai „se ia" prin inhalarea unor minuscule picături din tuşea sau strănutul unei persoane răcite, transmise prin aer sau prin atingerea unei suprafeţe infectate cu virus - cum ar fi clanţa unei uşi sau un telefon - şi apoi prin tranferarea germenilor la o altă persoană.

Temperaturile scăzute şi igrasia sau umezeala nu provoacă guturai.

Guturai - Simptome

Principalele simptome ale guturaiului sunt: congestie la nivelul capului şi toracelui, nas care curge (rinoree), dificultăţi de respiraţie, dureri în gât, strănut, tuse seacă, ce poate surveni numai în cursul nopţii, frisoane, ochi care lăcrimează, dureri vagi, generalizate, dureri de cap, oboseală constantă.
 
Simptomele guturaiului se instalează la 1 - 4 zile după ce s-a produs infecţia cu virusul guturaiului şi durează în mod tipic aproximativ trei zile. În acel moment, ce a fost mai rău a trecut, însă este posibil să se simtă congestia mucoaselor timp de o săptămână sau mai mult. În primele trei zile în care apar simptomele, persoana respectivă este contagioasă, putând transmite guturaiul şi altora, de aceea trebuie luate măsuri preventive.
 
Deşi toată lumea face guturaiuri, copiii răcesc mai frecvent decât adulţii. Răcelile au frecvenţă maximă în „sezonul răcelilor", care începe de la sfârşitul toamnei şi durează până la sfârşitul primăverii. În această perioadă, oamenii se strâng laolaltă în spaţii închise. Astfel, sporeşte contactul cu cei din jur şi, implicit, cresc şansele de expunere la virusuri.
Cu excepţie guturaiului pe care îl fac nou-născuţilor, răcelile la adulţi nu sunt periculoase. De obicei, ele trec în aproximativ o săptămână, fără un tratament medicamentos special. Din nefericire, răcelile scad într-adevăr rezistenţa organismului, făcându-l mai vulnerabil la infecţiile bacteriere.

 

Guturai - Diagnostic

Medicul va examina urechile şi gâtul şi poate efectua o cultură din faringe (cu ajutorul unui tampon de vată) pentru a determina dacă există infecţie bacteriană, ce necesită tratament cu antibiotice.
 

Guturai - Tratament

Medicina convenţională şi cea alternativă urmaresc acelaşi scop: de a uşura cât mai mult posibil lupta organismului cu virusul, în acelaşi timp ameliorând cât mai mult posibil durerile şi congestia.
 
Repausul adecvat este cheia vindecării guturaiului, fiind nevoie de 12 ore sau mai mult somn pe noapte. De asemenea, este foarte importantă hidratarea prin consumul de apă.
 
Dacă apar semne de febră, înseamnă că organismul utilizează căldura pentru a ucide virusul ce provoacă guturaiul. Administrarea de medicamente pentru scăderea febrei poate chiar submina eforturile de apărare depuse de organism, de aceea medicamentele trebuie laute cu precauţie.
Gravidele sau mamele care alăptează trebuie consulte medicul înainte de a lua tratament pentru guturai.
 
Nu există nici un tratament specific pentru guturai, însă se poate ameliora starea tratând simptomele. Ibuprofenul poate ameliora durerile, însă paracetamolul şi aspirina pot agrava congestia. Pentru dureri în gât, se poate face gargară cu apă sărată.
Decongestivele eliberate fără prescripţie medicală (precum cele care conţin pseudoefedrină) pot contribui la înlăturarea congestiei nazale, însă doar temporar: dacă aceste medicamente sunt luate regulat timp de mai mult de 5 zile, organismul poate reacţiona exagerat la întreruperea lor, producând şi mai mult mucus, agravând congestia.
 
Antitusivele eliberate fără prescripţie medicală, precum cele care conţin dextrometorfan, pot fi utile dacă tuşea este atât de severă încât împiedică persoana respectivă să doarmă sau să vorbească. Totuşi, tuşea înlătură mucusul şi germenii din gâtul şi plămânii. Antihistaminicele eliberate fără prescripţie medicală pot uşura temporar respiraţia, însă ele eliberează căile nazale, uscându-le, îngroşând mucusul nazal şi făcându-l mai greu de drenat.
 
Pentru a ajuta organismul să-şi revină mai repede, sunt recomandate suplimente de vitamină A, vitamine ale complexului B şi vitamină C, precum şi mineralele zinc şi cupru.
 
Trebuie evitate produsele lactate.
 
Antibioticele nu pot vindeca guturaiul, pentru că sunt eficace doar împotriva bacteriilor, guturaiul fiind provocat de virusuri.

Alte tratamente

Aburul infuziilor din plante poate reduce congestia,şi vaporii pot distruge germenii răcelii cu care vin în cotact. Este recomandat eucaliptul [Eucalyptusglobulus), perişorul (Gaultheria procumblus) sau menta {Mentha piperita). Luată la primul semn al apariţiei simptomelor, echinaceea (Echinacea spp.) poate reduce intensitatea şi durata unui guturai, deseori chiar împiedicându-l să devină o infecţie instalată. Aparent, echinaceea stimulează răspunsul imun, ameliorând rezistenţa la infecţii. Se recomandă bomboanele tari sau dropsurile de tuse pentru calmarea durerilor de gât
 
În perioada infecţiei cu guturai, se recomandă abţinerea de la fumat, deoarece fumatul agresează mucoasele şi plămânii, mărind sensibilitatea la infecţiile respiratorii, inclusiv răceli. Totodată, fumul irită ţesuturile, îngreunând vindecarea şi refacerea.
 

Guturai - Prevenţie 

Un sistem imun puternic reprezintă cea mai bună apărare împotriva tuturor infecţiilor, inclusiv răcelile. Trebuie redus la minimum contactul cu persoanele răcite, evitarea folosirii în comun de prosoape, tacâmuri sau pahare. Deseori, virusurile guturaiului supravieţuiesc mai multe ore în aer liber, pe clanţele uşilor, bani şi alte suprafeţe. Un strănut poate transporta virusul guturaiului până la o distanţă de 30 cm.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”