Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hemoragiile - Primul ajutor

Hemoragiile - Primul ajutor

13 iulie 2015    
Hemoragiile sunt traumatizante atât pentru cel afectat cât şi pentru cei care îi pot acorda primul ajutor. Mulţi se pierd cu firea la vederea unei răni deschise, din care curge mult sânge. Pentru a acorda primul ajutor în caz de hemoragie, trebuie să să fie multă stăpânire de sine şi siguranţă în acordarea ajutorului. 
Hemoragiile reprezintă urgenţe medicale.
 

Hemoragiile externe – Metode de intervenţie pentru oprirea acestora

 
Hemoragiile externe pot fi cauzate, cel mai frecvent, de traumatisme de tot felul la nivelul corpului. În aceste cazuri, acordarea primului ajutor este esenţială pentru oprirea sângerării şi, uneori, pentru salvarea vieţii victimei.
 
Hemoragia poate fi oprită prin două metode. Cea mai eficientă metodă este aplicarea de pansamente şi comprese direct pe plagă. La plăgile cu hemoragii mici (venoase sau capilare) este suficient un pansament compresiv; sângerarea din plăgile extremităţilor se poate opri prin simpla ridicare a braţului sau piciorului rănit, prin flexarea sa maximă din articulaţie, când vasele se comprimă şi hemoragia se opreşte. Dacă nu dispunem de un pansament steril sau de un prosop foarte curat, compresia plăgii se poate face direct cu mâna, în punctul de sângerare.
 
A doua metodă folosită pentru oprirea hemoragiei constă în aplicarea unui garou din bandă elastică, astfel încât sângele să nu mai ajungă la plagă. Tehnica aceasta nu este, însă, lipsită de pericole.
 
Ca să ştim dacă aplicăm garoul sub plagă sau deasupra acesteia, trebuie să distingem mai întâi felul sângerării. Dacă sângele este mai închis la culoare şi hemoragia este continuă, atunci este vorba despre o sângerare venoasă şi punem garoul sub plagă. Dacă sângele este roşu aprins şi hemoragia este ritmică (sângele ţâşneşte), atunci este o sângerare arterială, iar garoul se aplică deasupra plăgii.
 
Dacă situaţia impune, după trecerea a 1- 2 ore, garoul se slăbeşte pentru scurt timp, pentru a asigura circulaţia sângelui în extremitate, după care se pune din nou. După 45 de minute se slăbeşte pentru a doua oară, slăbirile ulterioare efectuându-se din 30 în 30 de minute.
 

Hemoragiile interne – Urgenţe medicale grave

 
Hemoragii interne – pierderile de sânge care se produc în interiorul organismului sunt urgenţe medicale destul de grave. Dacă victima expectorează sau vomită sânge, prezintă hemoragie rectală sau vaginală, ameţeală, leşin, puls slab, senzaţie de sufocare, piele palidă, transpiraţie rece, putem suspecta o hemoragie internă. Singurul mod în care o putem ajuta este să sunăm imediat la salvare. În general, oprirea hemoragiei se face numai prin intervenţie chirurgicală. Trebuie să menţinem victima calmă şi nemişcată. Nu trebuie să îi dăm nimic de mâncat sau de băut.
 
 
Hemoragiile nazale – Ce puteam face în cazul unei hemoragii nazale?
 
Hemoragia nazală– epistaxisul - apare frecvent la vârstnicii cu hipertensiune, la tinerii cu afecţiuni de coagulare a sângelui, la persoanele care suferă un traumatism la nivelul nasului sau, mai rar, după viroze respiratorii.
 
Persoana care suferă o hemoragie nazală trebuie să stea cu capul uşor aplecat în faţa şi să‑şi sufle nasul, pentru evacuarea cheagurilor de sînge. Apoi se face o compresie pe aripile nasului (sub sept) şi se respiră pe gură. Bolnavul se aşază pe un scaun, fotoliu, cu capul ridicat uşor pe spate şi se face o compresie cu degetul pe aripa nazală respectivă; concomitent, se introduce un tampon de vată îmbibat într-o soluţie de apă oxigenată, antipirină, soluţie slabă de oţet etc. Se pot aplica comprese reci pe ceafă, frunte, faţă, nas.
 

În cazul unei hemoragii nazale, dacă sângerarea nu se opreşte după aproximativ 15 minute, apelaţi de urgenţă salvarea. Oricum, după oprirea hemoragiei, pacientul trebuie sa se adreseze unui medic specialist.