Info SănătateaTV.ro: Specialisti: Screeningul de neuropatie diabetica este esential pentru reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat Pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Specialisti: Screeningul de neuropatie diabetica este esential pentru reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat Pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Specialisti: Screeningul de neuropatie diabetica este esential pentru reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat Pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      22:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hemoroizii - Tratamentul hemoroizilor

Hemoroizii - Tratamentul hemoroizilor

20 iulie 2015    

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt  vene dilatate ale rectului.
 
Venele hemoroidare se află în porţiunea inferioară a rectului şi în anus. Uneori, ele se dilată, astfel încât pereţii venelor se întind, se subţiază şi sunt iritaţi de scaunele care sunt eliminate. Când aceste vene umflate sângerează, dor sau provoacă mâncărimi.
 
Hemoroizii se împart în două categorii: interni şi externi.
 
Hemoroizii interni se află suficient de profund în rect pentru a nu putea fi văzuţi sau simţiţi. Ei nu sunt, în general, dureroşi, deoarece în rect există doar puţini nervi ai sensibilităţii dureroase. Sângerarea poate fi singurul semn al prezenţei lor.
 
Uneori, hemoroizii interni se măresc şi ies afară prin sfincterul anal. În acest caz, se pot vedea sub forma unor pachete roz şi umede de piele care sunt mai roz decât zona înconjurătoare. De obicei se retrag de la sine în rect.
 
Hemoroizii externi se află în interiorul anusului şi sunt, de obicei, dureroşi. Un hemoroid extern se poate extinde în exterior, de regulă, în cursul eliminării scaunului.
 
Uneori, în interiorul hemoroizilor externi se formează cheaguri de sânge, provocând o afecţiune dureroasă numită tromboză. Dacă un hemoroid extern se trombozează, el poate să arate destul de alarmant, devenind purpuriu sau albastru şi putând sângera. În ciuda aspectului, hemoroizii trombozaţi nu sunt, deobicei, gravi şi se vor vindeca de la sine, în circa o săptămână.
 
Sângerarea şi durerile anale de orice tip sunt alarmante şi trebuie evaluate; ele pot indica o afecţiune care pune viaţa în pericol, cum ar fi cancerul colorectal.
 
Hemoroizii sunt cauza cea mai frecventă de sângerare anală şi sunt rareori periculoşi, dar se impune un diagnostic clar.
Sângerările hemoroidare pot provoca, rareori, anemie.

Hemoroizii - Cauze

Cercetătorii nu ştiu sigur ce provoacă hemoroizii. Venele „slabe", care determină hemoroizi şi alte vene varicoase, pot fi moştenite. Probabil că presiunea abdominală extremă determină umflarea venelor, făcându-le susceptibile la iritaţie. Printre sursele acestei presiuni se află obezitatea, sarcina, statul în picioare sau în şezut pentru perioade lungi de timp, bolile ficatului, eforturile din constipaţie sau diaree, tuşea, strănutul, vărsăturile şi reţinerea respiraţiei în timpul unui efort fizic intens.
 
Alimentaţia are un rol important în determinarea şi prevenirea hemoroizilor. Persoanele care au în mod constant un regim cu multe fibre fac mai rar hemoroizi, în timp ce acelea care preferă o alimentaţie cu multe alimente rafinate fac mai des boală. O alimentaţie cu conţinut scăzut de fibre sau cu aport inadecvat de lichide provoacă constipaţie. Astfel, venele din rect şi anus sunt supuse unei presiuni considerabile la eliminarea unui scaun, iar contacţiile sau forţarea pot determina iritarea peretelui rectal, determinând mănunchiuri de vene tumefiate numite hemoroizi.
 
Hemoroizii interni se pot forma oriunde în interiorul canalului anal, iar hemoroizii externi sunt vizibili la orificiul anal sau imediat sub acesta. 

Hemoroizii - Simptome

Simptomele hemoroizilor sunt sângerare anală de culoare roşu aprins ce poate fi remarcată sub forma unor dungi pe materiile fecale sau pe hârtia igienică, sensibilitate sau durere la eliminarea scaunului, tumefacţia dureroasă sau o nodozitate lângă anus, mâncărimi anale, scurgere de mucozităţi prin anus.

Hemoroizi - Diagnostic

Medicul va examina mai întâi vizual regiunea anală, iar cu ajutorul anoscopului sau proctoscopului.
 
Pot fi necesare şi alte procedee de pentru a identifica hemoroizii interni sau a diferenţia afecţiuni care provoacă frecvent sângerări, precum: fisura anală, colita, boala Crohn, cancerul colorectal.
 
Pentru a studia în detaliu canalul anal este utilizată sigmoidoscopia sau  colonoscopia. De asemenea, o radiografie cu bariu poate arăta întregul interior al colonului.

Hemoroizii - Tratament

Odată apăruţi, hemoroizii nu dispar, dar se pot ameliora. Se pare că o dietă adecavată reprezintă cea mai bună metodă de tratament al hemoroizilor.
 
O alimentaţie bogată în alimente cu multe fibre şi cu puţine alimente rafinate este esenţială. Cele mai multe tratamente pentru hemoroizi propun minimalizarea durerilor şi mâncărimilor. Băile calde de şezut este cel mai recomandat tratament. De asemenea, în tratamentul hemoroizilor este recomandat paracetamol ce ar trebui să reducă disconfortul în maxim două săptămâni.
 

Tratamentul chirurgical 

 
Dacă simptomele persistă, se poate apela la unul din proceedele următoare:
-          injecţia (sclerozarea): un hemoroid intern este injectat cu fenol uleios, chinină şi uree sau cu bicarbonat de sodiu, ceea ce provoacă cicatrizarea şi închiderea hemoroizilor. Cu un procent de succes de 90%, această metodă este printre cele mai recomandate. Rezultatele nu sunt însă definitive, fiind necesară repetarea injecţiilor la fiecare doi sau trei ani;
-          ligaturarea: hemoroizii prolabaţi sunt deseori îndepărtaţi utilizând ligatura cu o fâşie de cauciuc,
-          coagularea sau cauterizarea: utilizând un electrod electric, o rază laser sau o lumină infraroşie se închide, printr-o mică arsură, determinând micşorarea hemoroizilor.
-          intervenţia chirurgicală (mioroidectomie) folosită pentru hemoroizii mari sau hemoroizii externi foarte jenanţi care sunt prea dureroşi pentru a putea fi suportaţi. Hemoroizii sunt îndepărtaţi în întregime sub anestezie generală, după care este impusă aproximativ o săptămână de odihnă la pat, cu analgezice. Procentul de reuşită al îndepărtării hemoroizilor se apropie de 95%, dar dacă nu se fac modificări ale regimului alimentar şi stilului de viaţă, vor recidiva.
 
Ingredientul de bază în majoritatea medicamentelor este un lubrifiant, cum ar fi lanolina, untul de cacao, uleiul vegetal şi altele.
 
Unele includ şi un anestezic, de exemplu benzocaina sau lidocaina, sau un astringent cum ar fi acidul tanic sau compuşii de zinc, despre care se susţine că ar reduce edemul prin constricţia capilarelor.
 
Hemoroizii, însă, nu sunt capilare, sunt vene, iar astringenţii pot să nu aibă nici un efect asupra lor.
 
Anestezicele pot aduce doar o ameliorare de scurtă durată; supozitoarele se duc, de obicei, prea sus în canalul anal pentru a ajuta hemoroizii.
 
De asemenea, se recomandă medicina alternativă pentru ameliorarea disconfortului provocat de hemoroizi acupunctura,fitoterapia,homeopatia sau masajul.
 

Hemoroizii - Prevenire

Prevenirea constipaţiei prin adoptarea unui regim alimentar bogat în fibre, alcătuit, în principal din legume, fructe, nuci şi alte seminţe integrale şi din cât mai puţine alimente rafinate şi carne.
Trebuie evitate laxativele care provoacă diaree, ce pot irita mai mult venele umflate.
 
Excesul de sare din alimentaţie provoacă retenţia de lichide, care înseamnă dilatarea tuturor venelor, inclusiv a hemoroizilor. De asemenea, trebuie evitată statul în şezut mai multe ore la rând, la fiecare oră, se recomandă mişcarea cel puţin cinci minute. Trebuie rezistat împotriva tentaţiei
de a scărpina locul respectiv, întrucât simptomele se vor agrava.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”