Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      22:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nu ignorati durerile de cap!

Nu ignorati durerile de cap!

26 iunie 2015    

Durerile de cap pot fi o simplă reacţie la stres sau semnul unor afecţiuni mult mai grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, anevrimul sau meningita. Deşi aceste afecţiuni nu sunt foarte frecvente, atunci când durerea de cap se simte semnificativ diferit faţă de una normală, trebuie tratată cu atenţie.

Durerile de cap - Semne 

Semnele durerilor de cap sunt torticolisul şi febra - semn de meningită, greaţa sau vărsăturile severe - însoţesc durerile de cap în caz de accident vascular cerebral, dar şi constatarea că durerea de cap este mai intensă decât oricare alta avută - semn de anevrism la nivelul creierului. 

Torticolisul (contractură mai mult sau mai puţin dureroasă a muşchilor gâtului) şi febră. Acestea pot fi un semn de meningită, a inflamaţiei membranelor din jurul sistemului nervos central, care poate deveni rapid un aspect critic.

Greaţă sau vărsături severe, precum şi orice neuro-deficit (cum ar fi dificultăţi în a vorbi sau mers), care pot fi semnele unui accident vascular cerebral hemoragic.

Durerea de cap mai intensă decât oricare alta de până atunci. Ea poate însemna un anevrism la nivelul creierului care a început să sângereze uşor, dar se poate transforma într-o hemoragie care vă poate pune viaţa în pericol.

Durerile de cap pot fi provocate de unele alimente

Multe alimente, în special cele care conţin tiramină pot declanşa durerile de cap la persoanele sensibile la această substanţă. Tiramina este un  aminoacid foarte puternic, ce contribuie la constricţia sau dilatarea vaselor de sânge. Dar ceea ce poate deranja o anumită persoană poate fi benefic pentru o alta, deci trebuie acordată mare atenţie alimentelor pe care le-aţi consumat înaintea declanşării migrenelor.

Unele dintre cele mai comune alimente ce declanşează durerile de cap sunt ciocolata, bananele, cafeina, smântâna, nucile, untul de arahide, heringul, citricele, alcoolul (mai ales vinul roşu), precum şi produsele alimentare fermentate- brânzeturile învechite sau nu - sau cele care conţin nitraţi.

Sunt alimente însă care ajută în prevenirea migrenelor, cum ar fi pepenele roşu, roşiile, castraveţii, carnea de peşte sau spanacul.

Dureri de cap provocate de factorii de mediu

Parfumul puternic, luminile pâlpâitoare, razele de soare sunt exemple de schimbări de mediu care duc la apariţia durerilor de cap pentru anumite persoane. Aşadar, încercaţi să vă amintiţi dacă a existat vreo schimbare vizibilă în jurul dumneavoastră înainte de a vă lovi o durere de cap. Identificarea factorilor externi este utilă pentru a învăţa cum să evitaţi migrenele. Însă nu orice schimbare de mediu este cauza durerilor de cap.

Migrenele şi menstruaţia

Cantitatea de estrogeni eliberată în organism înainte de perioada menstruală se consideră că provoacă dureri de cap la anumite femei. În cazul în care observaţi că menstruaţia influenţează apariţia durerilor de cap, apelaţi la ajutorul medicului dumneavoastră pentru a stabili cel mai bun tratament.

Stresul, principalul vinovat al durerilor de cap

Stresul este factorul de declanşare cel mai comun în cazul durerilor de cap. Astfel, se consideră că persoanele care sunt în general foarte sensibile sunt cele mai predispuse la migrene, iar anxietatea, grijile, şocul sau tristeţea determină eliberarea cortizolului seric sau altor neurotransmiţători ce duc la apariţia durerilor de cap.

Migrenele determinate de inconsecvenţă

Creierul persoanelor care suferă de dureri de cap preferă un mediu consecvent. Schimbările bruşte de rutină pot să contribuie la dezechilibrul substanţelor chimice din creier, care pot astfel iniţia un atac.

Atunci când durerile de cap apar, încercaţi să vă amintiţi dacă staţi până târziu, dacă aţi omis o masă sau v-aţi modificat rutina în oricare alt mod.