Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      17:57
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Oboseala nejustificata - Un semnal de alarma

Oboseala nejustificata - Un semnal de alarma

01 iulie 2015    

Starea de oboseală constă în senzaţia de extenuare, istovire sau de lipsă de energie pe care o are individul.

Orice boală are între simptome instalarea oboselii însă aceasta dispare după vindecare. De asemenea, stresul prelungit, unele medicamente, dar şi consumul unor băuturi alcoolice, substanţe ilegale sau a cafeinei pot determina apariţia stării de oboseală.

După ce cauza a fost îndepărtată, organismul uman trebuie să se revigoreze.

Există însă şi situaţii când oboseala persistă, iar prezenţa acesteia timp de mai mult de două săptămâni trebuie să ridice un semnal de alarmă, individul trebuind să se prezinte la medic pentru efectuarea unor analize riguroase.

Starea de oboseală - Posibile cauze ale apariţiei 

Starea de oboseală poate fi determinată de probleme medicale serioase. Anemia apărută ca urmare a hemoragiilor menstruale este una dintre cauzele care determină instaurarea oboselii.
Sângerările conduc la o deficienţă de hemoglobină, fapt pentru care organele şi ţesuturile din organism sunt private de oxigenul transportat de aceasta.
Anemia este determinată de lipsa de fier, acid folic şi vitamina B12 din organism, dar şi de bolile de rinichi.
În cazul unor afecţiuni renale sau hepatice apare oboseala deoarece concentraţia unor substanţe poate atinge niveluri toxice.
 

Tiroida leneşă oboseşte organismul

 
O altă cauză a oboselii este hipotroidismul, boală caracterizată printr-o glandă tiroidă leneşă, iar metabolismul lent determină încetinirea funcţiilor organismului.
 
Medicii susţin că se impune un control medical riguros la inimă în cazul în care activităţile efectuate în mod normal  cu uşurinţă dau senzaţia de oboseală, putând semnala instaurarea unor afecţiuni cardiace  sau tulburări metabolice.
 

Tulburările somnului - Posibile cauze ale stării de oboseală

 
Tulburările de somn pot fi alte cauze care determină starea de oboseală. Insomnia şi apneea în somn sunt doua dintre cauzele frecvente ale oboselii.
 
Apneea este o afecţiune a aparatului respirator, des întâlnită la persoanele supraponderale şi obeze, caracterizată prin pauze respiratorii frecvente în timpul somnului. Netratată apneea măreşte riscul infarctului miocardic.
 

Oboseala- reacţie alergică la alimente

 
Starea de oboseală poate fi determinată de intoleranţa sau de reacţiile alergice la unele alimente. Astfel, specialiştii sfătuiesc pe cei care înregistrează o stare de somnolenţa şi oboseală la 10-30 de minute de la consumarea unor alimente să renunţe la ele deoarece nu sunt agreate de organism.
 

Energizantele - Cauză a stării de oboseală 

Deşi pare greu de crezut, starea de oboseală poate fi indusă chiar de cafea sau băuturile energizante ce sunt consumate pentru un plus de vitalitate.
Conform studiilor de specialitate, cafeina, în cantitaţi mari, va accentua tocmai starea care se vrea a fi combătută. În acest caz este recomandat să se reducă consumul sau chiar să se renunţe definitiv la cafea, ciocolată, ceiuri şi băuturi care conţin cafeină.
 

Oboseala agravată poate duce la suicid
 

Alte boli care ar fi susceptibile de o stare de oboseală sunt infecţiile care necesită o perioadă mare de convalescenţă, tulburările alimentare pe sistem nervos, bolile autoimune, malnutriţia şi afecţiunile oncologice. 
De asemenea, atunci când oboseala se instalează fără a fi cauzată de una dintre bolile enumerate anterior este recomandat ca pacientului să i se facă o evaluare a sănătaţii mentale.
Anxietatea şi depresia sunt două afecţiunile care pot deveni severe, atfel încât bolnavul poate avea chiar tendinţe suicidale.  
 

Cum să combaţi oboseala acasă?

În cazul în care analizele medicale efectuate relevă faptul că starea de oboseală nu este determinată de o altă afecţiune, specialiştii recomandă câteva sfaturi la îndemâna oricui.
Astfel, o dietă echilibrată cu trei mese pe zi, somnul suficient, exerciţii fizice de o intensitate medie, plimbările în aer liber, dar şi reducerea consumului de alcool, tutun şi cafeină vor ajuta pacientul să se pună repede pe picioare.
Medicii spun că tranchilizantele şi antialergicele cauzează adesea oboseală astfel că administrarea lor trebuie limitată.