Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Miercuri, 21 feb 2018      23:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Onicofagia

Onicofagia

14 iulie 2015    
Onicofagia sau tendinţa de a roade continuu unghiile, este un gest nervos, o formă de exprimare a agresivităţii şi anxietăţii de moment care, repetată, poate deveni obişnuinţă.
 

Onicofagia - Cauze 

Apărând încă din copilărie (aproximativ 3 ani), onicofagia poate fi declanşată de anumite evenimente, cum ar fi schimbarea locuinţei, decesul unei persoane apropiate, divorţul părinţilor, apariţia unui nou membru în familie, începerea grădiniţei sau a şcolii.
 
Conform studiilor, se pare că onicofagia apare mai frecevent la băieţii cu un caracter la extremă fie anxioşi, timizi, fie superactivi.
 
La copiii care şi-au supt degetul, onicofagia are mai multe şanse să apară decât în cazul celorlaţi copii.
 
Din păcate, onicofagia nu este doar un aspect inestetic neplăcut, ci poate genera chiar infecţii extrem de grave, ca urmare a înghiţirii frânturilor de unghii pline de microbi, obicei periculos pentru sănătatea dinţilor şi care poate provoca infecţii locale, dar şi afecţiuni ale ficatului.  
 
Pentru a împiedica manifestarea onicofagiei se încearcă aflarea sursei de stres care determină acest comportament şi atenţie faţă de sentimentele copilului. De asemenea, pentru a descuraja roaderea unghiilor se poate apela la anumite trucuri - unghiile sunt acoperite cu o substanţă al cărei gust este neplăcut, ocuparea mâinilor tot timpul cu diferite obiecte. Dacă nu se încearcă descurajarea acestei manifestări din copilărie, va fi foarte greu la maturitate.
 
 

Onicofagia - Semn de tensiune nervoasă

Deşi este întâlnită frecvent şi fără gravitate specială, onicofagia este un semn de tensiune nervoasă, a cărei cauză trebuie cercetată mai ales că are tendinţa de a se instala ca un comportament permanent între 8-10 ani şi dispare treptat începând cu 30 de ani.

Onicofagia poate dura ani întregi sau rămâne un tic nervos permanent.  

Persoane predispuse la onicofagie sunt persoane hiperactive, nervoase, autoritare, instabile emoţional, care nu îşi pot exterioriza sentimentele, introvertite, cu deficit de atenţie, relaţii sociale încordate, stres.

Pentru a scăpa de onicofagie, pe lângă acoperirea unghiilor cu diverse substanţe cu un gust neplăcut, se mai pot aplica unghii false, pansament aplicat peste unghiile care sunt preponderent roase, gumă de mestecat.

Dacă acest obicei se prelungeşte, unghiile devin tot mai moi şi casante şi vor avea un aspect neplăcut, vor fi înconjurate de leziuni, uneori sângerânde, poate provoca inclusiv deteriorarea smalţului dinţilor.

Acest obicei e întâlnit atât la copii şi adolescenţi, cât şi la adulţi şi, în majoritatea cazurilor, dispare treptat, o data cu înaintarea în vârstă. Onicofagia este un mod de a face faţă tensiunilor acumulate, o modalitate involuntară, inconştientă care poate fi eliminată doar prin identificarea cauzelor care o declanşează.