Info SănătateaTV.ro: Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      05:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Spasmofilia

Spasmofilia

14 iulie 2015    
Spasmofilia, numită şi tetanie sau hipocalcemie, apare atunci când în organism este un conţinut scăzut de microelemente, în special calciu şi magneziu. Acest lucru are drept rezultat o predispoziţie la convulsii ca urmare a unor tulburări de excitabilitate neuromusculară, astfel încât mecanismele delicate care pun în mişcare fiecare muşchi în parte se declanşează la cel mai mic stimul sau chiar spontan.
 
Spasmofilia mai este considerată şi o formă latentă a tetaniei rahitogene, când apare hiperexcitabilitatea sistemului nervos în urma scăderii concentraţiei ionilor de calciu în sânge.
 
Calciul şi magneziul sunt cele mai importante minerale din organism care reglează echilibrul dintre relaxarea şi contracţia fibrei musculare şi orice dereglare în absorbţia sau utilizarea acestor doi reglatori minerali duce la apariţia unor tulburări neuromusculare.
 
Spasmofilia afectează în special tinerii, mai frecvent femeile decât bărbaţii. Criza de spasmofilie variază ca durată şi intensitate.
 

Spasmofilia - Cauze

 
Spasmofilia apare de cele mai multe ori după lezarea accidentală a glandelor paratiroide în timpul unei intervenţii chirurgicale pe tiroidă sau prin mecanism autoimunitar sau ca urmare a unei slabe absorbţii şi utilizării calciului şi magneziului în organism care provoacă o hiperexcitabilitate la nivelul fibrelor musculare ce se traduce prin apariţia unor contracţii musculare la cei mai mici stimuli.
 
Mai sunt şi alte mecanisme biologice prin care se pierde calciu, mai ales în copilărie şi la pubertate, când creşterea este accelerată, sau în perioada sarcinii când apar fenomene de deficit de calciu, sau vara, cand transpiraţia excesivă are drept rezultat pierderea de mulţi ioni de minerale din corp.
 
Factori declanşatori ai spasmofiliei sunt stresul, traumatismele afective, stările conflictuale, intervenţiile chirurgicale în zona tiroidei şi paratiroidelor şi anumite boli metabolice care duc la dezechilibrul sau carenţa calciului şi magneziului în organism (afecţiuni gastrice, intestinale, afecţiuni ale colecistului, tiroidei sau rinichilor etc.), oboseală, stil de viaţă dezordonat.
 

Spasmofilia - Simptome 

 
Printre simptomele spasmofiliei se pot enumera (atunci când se face trecerea de la tetania latentă la cea manifestă): crampe, dureri de cap, contracturi ale mâinilor sau tălpilor puternice şi dureroase, furnicături, tremurături ale mâinilor şi picioarelor, iar în formele extreme se poate ajunge la anumite contracturi ale muşchilor laringelui cu sufocare sau pierderi temporare ale cunoştinţei (lipotimie sau sincopă, adică leşinul), stări de depresie şi anxietate, oboseală continuă, dureri frecvente de cap, dureri migratorii în abdomen, vâjâituri în urechi, stare de tensiune, somn agitat.

Spasmofilia - Diagnostic

 
Pentru depistarea spasmofiliei este indicată o electromiogramă (analizează activitatea muşchilor) şi o analiză de sânge care să cuprindă o ionogramă (rezultatul studiului elementelor ionizate din plasma sângelui).
 

Spasmofilia - Tratament

Tratamentul spasmofilei, stabilit doar de medic, constă într-o cură de calciu, de magneziu sau vitamina D, anxiolitice sau miorelaxante, anticonvulsivante, sulfat de magneziu. 
 

Spasmofilia - Prevenţie 

 
Pentru a preveni spasmofilia se recomandă un regim de viaţă sănătos şi organizat, consumarea de fructe şi legume, expunerea moderata la soare pentru a ajuta la fixarea vitaminei D în oase, evitarea alcoolului şi a temperaturilor ridicate.
În timpul unei crize de spasmofilie este recomandat să se respire într-un spaţiu foarte mic şi închis într-o pungă, recipient sau chiar în palmă.