SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
ticker
Ulciorul (sau orjeletul) este o inflamaţie a stratului subţire ce acoperă globul ocular şi a pleoapei interioare.
 
Ulciorul este provocat de o infecţie virală. În primă instanţă, ulciorul apare sub forma unei mici umflături roşii, moi, ce ajunge la o dezvoltare maximă în aproximativ 3 zile. După această perioadă, ulciorul în mod normal se sparge şi se drenează.
 
Când apare ulciorul
 
Ulciorul are de multe ori cauze necunoscute.
 
Ulciorul poate fi provocat de frecatul insistent al ochilor sau de folosirea unor produse de machiaj sau îngrijire a feţei care determină iritarea ochiului.
 
Cum se transmite ulciorul?
 
Ulciorul se poate răspândi prin contactul ochilor cu mâinile contaminate (mâna dusă la ochi) sau prin atingerea, utilizarea obiectelor sau suprafeţelor contaminate.
 
Ulciorul se poate răspândi şi prin intermediul picăturilor pentru ochi în cazul persoanelor răcite.
 
Simptomele ulciorului
 
Simptomele ulciorului includ: roşeaţă la nivel ocular; disconfort (senzaţie de arsură sau înţepătură); vederea este de obicei normală, deşi apariţia unor „pete” poate fi un lucru comun; durere la nivelul ochilor în timpul expunerii la lumină; ochi umezi, dificultatea de a deschide ochii dimineaţa; secreţii nazale sau dureri în gât.
 
Simptomele ulciorului se pot manifesta timp de 3-4 zile. Recuperarea totală a pacientului cu ulcior durează însă mai mult - aproximativ 10-14 zile de la apariţiei acestuia.
 
Ulciorul poate duce şi la complicaţii. Printre posibilele complicaţiiale ulciorului se numără cicatrizarea corneei, în urma unei infecţii severe şi prelungite.  Acest lucru poate duce la reducerea vederii sau chiar la orbire.
 
Tratamentul ulciorului
 
Tratamentul ulciorului poate consta în administrarea de picături anti-inflamatorii şi picături cu antibiotice.
 
Tratamentul ulciorului poate fi realizat şi prin aplicarea de unguentele special, însă numai la sfatul unui medic specialist.
 
Tratamentul ulciorului cu antibiotice orale poate fi necesar numai dacă infecţia se extinde la nivelul pleoapei sau al sprâncenei. Pentru a scăpa de disconfort, puteţi aplica comprese calde pe ochi timp de 5-10 minute de trei ori pe zi. În cazul în care un ulcior foarte mare nu se vindecă doar prin intermediul tratamentului ambulator, ulciorul trebuie incizat de către un medic specialist.
 
Cum putem preveni apariţia ulciorului ?
 
·         Spălaţi-vă pe mâini în mod frecvent cu apă şi săpun
·         Nu vă atingeţi ochii şi faţa cu mâinile nespălate
·         Nu folosiţi în comun cu alte persoane prosoapele, ochelarii sau produsele de machiaj
·         Folosiţi doar serveţele de unică folosinţă
·         În cazul unui diagnostic de conjuctivită infecţioasă, produsele de machiaj nu trebuie folosite după depăşirea termenului de valabilitate
·         Se recomandă evitarea înotului (anumite bacterii şi viruşi pot fi răspândite în apă)
·         Hainele, prosoapele, feţele de pernă şi orice altceva care ar putea intra în contact cu o persoană infectată trebuie spălate şi dezinfectate
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail: