Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
90% din totalul consultatiilor se datoreaza sindromului cefaleeic

90% din totalul consultatiilor se datoreaza sindromului cefaleeic

11 august 2015    
Prin cefalee se înțelege orice sindrom dureros, care pornește de la o stare de tensiune simplă până la o durere sub formă de constricție, arsură nevralgică care se petrece la nivelul capului, de la calota craniană până în zona ochilor. Din punct de vedere fiziologic, cefaleea este acea senzație dureroasă din zona calotei craniene și orbitelor celor doi ochi.
 
Cefaleea este factorul principal de morbiditate în lume și la noi în țară. Practic sindromul cefaleeic este principalul subiect de consultație în zilele nostre. Se spune că pe plan mondial  90% din totalul consultațiilor se datorează sindromului cefaleeic. Sindromul cefaleeic prevalează în rândul femeilor pentru că sunt mai sensibile, sexul le predispune la variații hormonale și atunci dezechilibrul este mai ușor de obținut și durerea mai ușor de manifestat.”, a declarat dr. Lucia Viriș, medic primar neurolog într-un interviu acordat pentru Sănătatea TV.

Sindromul cefaleeic – Cauze

Sindromul cefaleeic este determinat de cauze precum stresul de dinainte de examene, stresul ocular, statul în fața calculatorului multe ore. De asemenea problemele fiziologice, problemele psihologice și alte afecțiuni organice grave pot determina apariția sindromului cefaleeic. În general orice afecțiune a corpului poate genera cefalee, iar în această situație durerea este un semnal de alarmă, fiind necesară consultarea cât mai urgentă a unui medic, potrivit dr. Lucia Viriș.
 
În acest context, "fumatul este o cauză redutabilă de dureri de cap prin insuficiența oxigenării pe care o determină și prin vasoconstricția provocată pe vasele cerebrale. Durerea apare prin iritația formațiunilor care iau parte la formarea capului, adică a pereților vaselor de sânge, artere, vene, sinusurile care sunt în interiorul capului, foițele care învelesc creierul și mușchii capului.", a explicat dr. Lucia Viriș.

Sindroame cefaleeice – Semne și Simptome 

În categoria sindroamelor cefaleeice intră migrena, nevralgia și cefaleea tensională. Migrena este o boală neurologică propriu-zisă cu anumite caracteristici și care nu este atât de frecventă cum pare la prima vedere.
 
Frecventă este cefaleea tensională care constă într-o senzație de durere de presiune, durere care se accentuează în special seara. În schimb, nevralgia este acea inflamație de pe traseul unui nerv, determinată de mai multe cauze.

Sindroame cefaleeice – Diagnostic

În ceea ce privește diagnosticarea, într-o primă fază se recomandă cele mai simple investigații. În această situație metoda de investigare obligatorie este fundul de ochi, "pentru că ochiul este considerat partea din față a creierului și orice modificare a creierului se vede în ochi. În cazurile mai grave când cefaleea este doar un simptom al unei afecțiuni a organismului este recomandată tumografia cerebrală.", potrivit dr. Lucia Viriș.

Sindroame cefaleeice – Tratament 

Tratamentul pentru sindroamele cefaleeice este administrat în funcție de cauza care determină apariția acestora. Astfel, dacă este vorba despre o cefalee psihogenă medicul recomandă administrarea analgezicelor. De asemenea alături de tratamentul medicamentos se utilizează și tratamentul naturist.
 
În cazul femeilor este recomandat consumul de ceai de levănțică, în timp ce bărbaților li se recomadă respectarea orelor de somn.