Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Accidentul vascular cerebral – primele semne

Accidentul vascular cerebral – primele semne

29 iunie 2015    
Accidentul vascular cerebral (ACV) este o afecţiune neurologică care apare atunci când circulaţia sangvină spre creier este blocată, iar celulele nervoase sunt private de oxigen şi substanţe nutritive.

Accidentul vascular cerebral - Incidenţa

Accidentul vascular cerebral poate adesea duce la deces, statisticile privind incidenţa AVC fiind alarmante.
Accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de mortalitate, atât în România, cât şi în întreaga lume.
Simptomele acestei afecţiuni nu trebuie, aşadar, trecute cu vederea. Consultul medical de specialitate se impune încă de la primele semne ale bolii.
 
Accidentul vascular cerebral este a treia mare cauză de deces la nivel mondial. Anual, aproximativ 750 000 de oameni prezintă un accident vascular cerebral. Un sfert dintre ei mor, iar jumătate dintre supravieţuitori rămân cu sechele pe termen lung. Probabilitatea de a suferi un AVC creşte odată cu înaintarea în vârstă, riscul dublându-se la fiecare 10 ani, după împlinirea vârstei de 35 de ani. 5% din populaţia peste 65 de ani a avut deja un accident vascular cerebral. 

Accidentul vascular cerebral - Simptome 

Simptomele accidentului vascular cerebral apar, de cele mai multe ori, brusc. Semnele care ar trebui să grăbească vizita la medicul neurolog sunt următoarele:
  • Senzaţie de amorţeală şi slăbiciune la nivelul feţei, braţului, piciorului
  • Paralizia feţei, braţului, piciorului
  • Coordonarea proastă a membrelor
  • Ameţeală severă
  • Pierderea echilibrului
  • Cefalee (durere bruscă şi puternică de cap)
  • Vedere dublă sau înceţoşată
  • Tulburări de vorbire
  • Imposibilitatea de a înţelege cuvintele celorlalţi
Simptomele ataculului cerebral vascular apar cu minute, ore sau chiar zile înaintea producerii propriu-zise a tulburării neurologice. Semnele pot progresa treptat sau se pot fi extrem de severe încă de la apariţie.
Simptomele atacului cerebral care fluctuează în primele două zile de la debut semnalează existenţa unui atac cerebral în evoluţie. În această situaţie, consultul medical şi aplicarea unui tratament de specialitate sunt esenţiale.