Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Anevrismul cerebral, patologie care afecteaza persoanele active

Anevrismul cerebral, patologie care afecteaza persoanele active

12 august 2015    
Anevrismul cerebral este o patologie foarte gravă care se datorează în primul rând unei malformaţii cerebrale, întâlnită  la majoritatea populaţiei. Anevrismul cerebral reprezintă o umflătură anormală în vasele creierului.
 
Astfel „această patologie atacă în principal persoanele în activitate, deci persoanele între 35 - 55 de ani  sunt cel mai expuse. Din nefericire numărul anevrismelor intracraniene a crescut, pentru că în România, ca în toată Europa, a crescut extrem de mult starea de solicitare a organismului, starea de tensiune generală şi starea de hipertensiune generală în organism.”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, şeful Secţiei Neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bagdasar – Arseni.
 
De asemenea, în ultimii ani au apărut cazuri de anevrism cerebral şi la copii din cauza stilului de viaţă: uitatul la televizor până noaptea târziu, statul prea mult la soare, consumul de băuturi energizante care provoacă o stare de agitaţie, de instabilitate, dar şi utlizarea în exces a telefoniei mobile.
Toate aceste activităţi provoacă copilului o stare de tensiune cerebrală.

Anevrismul cerebral – Cauze

Anevrismul cerebral este o patologie extrem de gravă care se datorează unei malformaţii vasculare. Această malformaţie vasculară în anumite condiţii de stres, de puseu de hipertensiune, de enervare, de discuţii în contradictoriu se poate rupe.

Anevrismul cerebral - Semne şi Simptome

Anevrismul cerebral se poate manifesta treptat printr-o simplă durere. Foarte multe dintre persoanele cu anevrism cerebral au dureri asemenea migrenelor, însă acest lucru nu înseamnă că toate migrenele sunt anevrisme.
 
Anevrismul cerebral este o malformaţie vasculară, cerebrală care generează fenomene ca dureri de cap în cască, scurte pierderi a stării de conştienţă, scurte eclipse vizuale.
 
Dacă malformaţia se fisurează, sângele se duce la creier şi pentru că acesta este afectat de o cantitate mare de sânge toţi centrii nervoşi au de suferit. De asemenea, sângele poate invada structurile cerebrale provocând o stare de somnolenţă profundă până la comă.   

Anevrismul cerebral – Diagnostic

În momentul în care se suspectează o hemoragie intracraniană, atunci bolnavul trebuie să meargă la unitatea de primiri urgenţe unde i se va face o tomografie computerizată, potrivit  prof. univ. dr.   Alexandru Vlad Ciurea
 
Din acest moment medicii şi pacientul duc o luptă contratimp şi de aceea primele măsuri trebuie luate în 24-48 de ore dacă se doreşte salvarea pacientului. Acest fapt presupune un diagnostic corect, o echipă corespunzătoare, eficienţă de lucru , de management şi de o soluţie finală.
 
Dacă anevrismul intracranian este o boală neurochirurgicală, atunci următorul pas este realizarea unei angiografii. Angiografia înseamnă injectarea tuturor vaselor care se află în partea cerebrală, îndepărtarea parţii osose pentru a se vedea  vasele cerebrale în care se constată imediat dacă există o malformaţie şi dacă sângerarea corespunde malformaţiei.

Anevrismul cerebral – Tratament

Tratamentul anevrismului cerebral variază în funcţie de mărimea arterei dilatate, vârsta pacientului, structura şi mărimea anevrismului, starea de sănătate generală a bonavului.
 
Potrivit prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, fiecare caz este discutat de către o echipă de medici pentru a stabili ce metodă de tratament i se potriveşte cel mai bine, intervenţia chirurgicală sau embolizarea. De asemenea se utilizează ca şi metodă de tratament clamparea chirurgicală, adică poziţionarea unei clame în jurul anevrismului pentru a reduce presiunea şi pentru a preveni ruperea lui.
 
Acest tip de intervenţie este foarte riscantă şi poate pune în pericol viaţa pacientului.
 
Tratamentul anevrismului cerebral trebuie aplicat cât mai urgent , atunci când formaţiunile se dilată rapid. Neoprită la timp, dilararea poate duce la ruperea arterei cerebrale şi chiar la deces.