Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      21:51
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Parkinson si greutatile care o insotesc

Boala Parkinson si greutatile care o insotesc

28 iulie 2015    
Boala Parkinson reprezintă o afecţiune teribilă care schimbă complet viaţa pacientului. Este cu atât mai greu pentru bolnavi cu cât aceştia sunt în cea mai mare proporţie persoane în vârstă. Nicio activitate, cât de simplă, nu mai poate fi desfăşurată ca înainte şi bolnavii de Parkinson au nevoie în permanenţă de sprijinul şi de atenţia familiei.
 
Este greu pentru un bolnav de Parkinson să mănânce, din cauza mâinilor care tremură neîncetat. Este greu să şi meargă din cauza picioarelor, care tremură fără oprire.
 
Lipsa accesului la tratament permanent, obstacolele legislative din cauza cărora nu au toate drepturile corespunzătoare, precum şi mentalitatea celor din jur care îi privesc altfel decât ar merita sunt câteva din dificultaţile pe care le întâmpină pacienţii cu Parkinson.

Peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson, în România

Boala Parkinson înseamnă pentru un bolnav o provocare în fiecare zi. Câteodată tremuratul membrelor nu este atât de puternic şi pacientul poate merge mai repede.
În altele însă, abia se poate mişca. Nici mâinile nu funcţionează corespunzător şi echilibrul nu mai este la fel de bun, mai ales când bolnavul trebuie să stea o vreme în picioare.
Cel mai important însă, are în permanenţă nevoie de un sprijin.
În România sunt peste 70.000 de bolnavi cu Parkinson. Fiecare zi din viaţa sa înseamnă medicamente la fiecare trei ore, un regim alimentar şi îngrijire permanentă. 

Creierul nu mai produce dopamină

Boala Parkinson este o afecţiune neurologică degenerativă care se instalează în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Creierul nu mai produce dopamină, o substanţă chimică necesară coordonării mişcărilor, iar pacienţii ajung să nu poată merge, vorbi sau scrie. În condiţiile în care boala Parkinson este atât de gravă, lipsa accesului la tratament permanent este principala problema pe care o întâmpină pacienţii.

A scăzut vârsta de debut a bolii Parkinson

Boala Parkinson nu-i mai afectează doar pe vârstnici. În general vârsta de debut este de peste 60 de ani, dar se estimează că o persoană din zece este diagnosticată înainte de 50 de ani. Acesta este şi mesajul de informare şi de sensibilizare pe care îl transmite Campania Naţională ”Dincolo de aparenţe” lansată la Bucureşti în data de 30 septembrie 2010 cu ocazia Congresului Mondial de Parkinson.  

Boala Parkinson nu se poate vindeca

În timp ce tratamentul se îmbunătăţeşte constant, cercetătorii nu au reuşit încă să găsească o modalitate de a preveni sau vindeca boala Parkinson.
Totuşi, simptomele pot fi controlate în mod eficient, fiind utili­zată de multe ori o combinaţie de medicaţie, terapie convenţională (precum fizioterapia), terapii complementare (incluzând, printre altele, aromoterapia si reflexoterapia) şi tratamente chirurgicale precum sti­mularea profundă a creierului.
O viaţa cu boala Parkinson reprezintă însă un chin permanent. Chiar dacă nu există leac este important pentru bolnavii de Parkinson să ştie că cei din jur înţeleg cât de gravă este această maladie şi că le oferă ajutorul de care au nevoie.

Pentru mai multe informaţii despre Congresul Mondial de Parkinson, a se accesa materialul video de aici. De asemenea, mai multe informații despre conferința de presă de la București prilejuită de Congresul Mondial de Parkinson aici