Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dementa vasculara - cauze, diagnostic, tratament

Dementa vasculara - cauze, diagnostic, tratament

04 august 2015    

Demenţa vasculară este un sindrom care se manifestă prin apariţia unui deficit cognitiv ce poate fi cauzat de o afecţiune medicală, de consumul de droguri sau prin asociere cu unele afecţiuni cardiovasculare sau cu boala Alzheimer.

Demenţa vasculară - Factori de risc

Există asemărări între demenţa vasculară şi boala Alzheimer care sunt date de prezenţa unor factori de risc similari cum ar fi obezitatea, fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul, nivelul crescut al colesterolului sau ateroscleroza vaselor carotidiene.
 
Pentru manifestarea demenţei vasculare, un factor de risc îl reprezintă şi procesul de îmbătrânire care determină, de altfel, în unele cazuri şi apariţia bolii Alzheimer. Se pare că demenţa vasculară se manifestă în special în ţări precum Asia sau America de Nord şi are o incidenţă de circa 15-20% în rândul demenţelor totale, cel mai mare procent înregistrânsu-l boala Alzheimer (50-60%).
 
Demenţa vasculară are o incidenţă foarte mare în rândul bărbaţilor şi se poate dezvolta care urmare a producerii unui infarct cerebral multiplu. În momentul în care cheagurile de sânge de la nivelul cordului se mobilizează şi ajung la creier, se produc infarctele cerebrale. Totodată, persoanele care suferă de aritmie sunt cele mai predispuse la formarea de astfel de cheaguri de sânge.

Demenţa vasculară - Simptome

Pacienţii care suferă de demenţă vasculară se confruntă cu tulburări de genul tulburărilor de memorie ori cu afazie sau tulburări ale funcţiilor executive. Foarte mulţi pacienţi care suferă de acest tip de demenţă au şi alte afecţiuni asociate cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau boala coroniariană cronică.
 
Demenţa vasculară poate fi reversibilă sau ireversibilă iar forma ei depinde de factorii care au declanşat-o. Dacă afecţiunea este depistată din timp, există şanse ca pacienţii să se poată vindeca. Evoluţia demenţei vasculare începe prin imposibilitatea de a se concentra asupra sarcinilor, continuă cu imposibilitatea recunoaşterii unor sarcini care nu erau automatizate iar în stadiul final pacientul poate ajunge apatic, dezinteresat de viaţa cotidiană. Pot apărea şi alte forme de manifestare de tipul agresivităţii sau iritabilităţii.

Demenţa vasculare - Diagnostic

Medicul pune diagnosticulde demenţă vasculară în urma efectuării mai multor examene sau teste cum ar fi examenul clinic general, cel neurologic sau cel psihiatric.
 
Pentru stabilirea diagnosticului se realizează şi o serie de examene imagistice, cum ar fi IRM-ul care poate identifica ariile multiple de infarct de la nivel cortical. Un alt examen la care se apelează este cel electroencefalografic care poate depista cauza demenţei.

Demenţa vasculară - Tratament

Tratamentul utilizat pentru demenţa vasculară este cel medicamentos. Acesta este necesar pentru stoparea evoluţiei bolii şi agravarea simptomatologiei.