Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mielita transversa, sindrom cauzat de inflamarea maduvei spinarii

Mielita transversa, sindrom cauzat de inflamarea maduvei spinarii

31 iulie 2015    

Mielita transversă este un sindrom neurologic cauzat de inflamarea măduvei spinării.

Mielita transversă - Generalităţi

Deşi este o afecţiune deosebit de rară, cu o rată de incidenţă de aproximativ 1.34 la un milion potrivit Asociaţiei pentru Mielită Transversă, acest sindrom se poate instala la orice vârstă atât la femei cât şi la bărbaţi, însă cu precădere la categoriile de vârstă 10-19 ani şi după vârsta de 40 de ani.

Mielita transversă - Cauze

Mielita transversă poate prezenta o dezvoltare lentă sau poate fi acută şi poate apărea izolat sau în conjunctura unei alte afecţiuni, precum unele afecţiuni virale şi bacteriologice.
În cazul în care sindromul apare fără vreo cauza aparentă, atunci mielita transversă ar putea fi rezultatul unei activări anormale a sistemului imunitar împotriva măduvei spinării.
 
Potrivit Asociaţiei pentru Mielită Transversă, aproape o treime dintre pacienţii cu mielită transversă prezintă o afecţiune febrilă, asemănătoare cu gripa însoţită de febră, în relaţie temporală cu instalarea simptomelor neurologice.
Pe de altă parte, un risc al dezvoltării encefalo-mielitei acute, o inflamaţie acută a creierului şi a măduvei spinării, îl poartă şi vaccinarea.
 
Mielita transversă, urmare a unei afecţiuni eruptive de tipul lupusului eritematos sistemic, sindromului Sjogren, sarcoidoză sau boala Behcet.
 
În acelaşi timp, mielita transversă poate fi rezultatul unei afecţiuni eruptive cum ar fi varicela, rubeolarujeola, sau oreionul, dar poate apărea şi în timpul tratamentului antirabic, în urma unei infecţii microbiene sau după o infecţie cu sifilis.
 
Atenţie, însă! Mielita transversă debutează pe măsură ce pacientul pare să se vindece după o infecţie. Cu toate acestea, medicii nu au reuşit să identifice agenţii infecţioşi în sistemul nervos al persoanelor infectate. 

Mielita transversă - Simptome

Persoanele care suferă din cauza mielitei transverse pot prezenta simptome, precum dureri de cap şi de spate, urticarie, amorţeală sau furnicături în picioare, slăbiciune şi stare general de disconfort. De asemenea, pot apărea în astfel de situaţii paralizii, pierderea simţurilor, dar şi disfuncţii ale intestinului şi vezicii urinare.


Mielita transversă – Tratament

În general, pentru tratarea inflamării măduvei spinării sunt administrate medicamentele pe bază de cortizon.
De asemenea, o parte destul de important din acest tratament îl constituie terapia fizică. În ceea ce priveşte recuperarea, aceasta poate fi absentă, parţială sau completă şi, în majoritatea cazurilor, începe în primele trei luni de la instalare. În cazul în care în această perioadă de trei luni pacientul nu prezintă nicio îmbunătăţire, atunci recuperarea semnificativă este mai puţin probabilă.
 
Pe de altă parte, deşi, în principiu, mielita transversă este o afecţiune monofazică, au existat totuşi şi pacienţi care au suferit o recurenţă, mai ales dacă a existat o predispoziţie faţă de această afecţiune, însă procentul acestora este foarte mic.