Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Neuropatia periferica, o patologie a nervilor periferici

Neuropatia periferica, o patologie a nervilor periferici

12 august 2015    
Neuropatia periferică reprezintă o patologie a nervilor periferici, nervi care pornesc spre corp, fie spre regiunea capului şi a feţei, fie spre restul corpului.
Neuropatia periferică este un sindrom iritativ, este o afectare lezionară, adică leziune în care pe lângă existenţa sau nu a durerii apar numeroase semne de dificit, potrivit dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Neuropatia periferică – Cauze

Cauzele care duc la apariţia neuropatiei periferice sunt numeroase.
 
În această situaţie se poate vorbi de cauze locale, care afectează zona de unde începe nervul respectiv (creier, măduva din coloana vertebrală) şi cauze generale în cadrul cărora există o componentă de afectare a nervilor periferici.
 
Specialiştii susţin că în categoria cauzelor generale se încadrează şi cauzele metabolice, cauze carenţiale şi toxice, precum şi alimentaţia dezechilibrată.
 
Dintre cauzele frecvente care determină apariţia neuropatiilor periferice şi a polineuropatiilor se numără consumul de alcool, bolile vasculare generale, precum şi consumul mare de medicamente. Astfel, consumul de medicamente nemonitorizat de către un personal medical de specialitate duce la afectarea nervilor periferici.

Neuropatia periferică – Semne şi Simptome

"Neuropatia periferică se manifestă prin numeroase semne şi simptome. Astfel, în neuropatia periferică putem vorbi de semne pozitive cum ar fi durerea, senzaţia de arsură, senzaţia de furnicătură sau pierderea sensibilităţii", potrivit dr. Sanda Patrichi. De asemenea medicii specialişti atrag atenţia că pe lângă componenta senzitivă, în neuropatia periferică este întâlnită şi componenta motorie.
 
Astfel, în cadrul acestei componente motorii persoana afectată de neuropatie resimte o lipsă de putere, de coordonare, neputinţa de a realiza lucrurile la intensitatea forţei musculare. O altă componentă a neuropatiei periferice este cea vegetativă.
 
"Sistemul vegetativ este cel care reglează sistemul vascular, sudoraţia. În această situaţie neuropatia periferică se manifestă prin atrofie musculară, lezuni trofice la nivelul membrului afectat, leziuni ale pielii, ale tegumentelor, ale unghiilor, ale articulaţiilor.", a mai subliniat dr. Sanda Patrichi.

Neuropatia periferică – Diagnostic

Foarte mulţi pacienţi cu neuropatie periferică se adresează medicului doar în momentul în care nu-şi mai pot desfăşura activităţile zilnice la fel de bine ca înainte.
 
Capacitatea de regenerare a organismului fără niciun ajutor din afară este foarte mare, de aceea sunt foarte multe patologii, care prin mecanismele de autoreglare, organismul reuşeşte să le ţină sub control. Însă, în ceea ce priveşte neuropatia periferică, această fie persistă în timp fie se agravează. 
 
În primul rând un aport foarte important în diagnosticarea neuropatiei periferice îl are electrofiziologia, respectiv investigaţia numită electroneurografie, care stabileşte locul unde este afectat nervul. De cele mai multe ori în urma acestei investigaţii se stabileşte în ce măsură nervul a fost afectat precum şi prognosticul.
 
Prin electromiografie se poate determina dacă prognosticul este bun, dacă pacientul se află întru-un proces de vindecare sau, dimpotrivă, leziunea este definitivă.   

Neuropatia periferică – Tratament 

După stabilirea diagnosticului diferenţial se recomandă urmarea unui tratament. Tratamentul neuropatiei periferice înseamnă un complex de factori, de alimentaţie,factori toxici, de igienă a vieţii de zi cu zi, inclusiv igienă psihologică.
 
Tratamentul presupune în primul rând eliminarea cauzei. După aceea tratamentul neuropatiei periferice vizează simptomele, fiind tratat fiecare simptom în parte.