Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      07:02
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Paralizia Bell

Paralizia Bell

29 iulie 2015    
Paralizia Bell sau paralizia facială periferică acută reprezintă cea mai frecventă formă de paralizie a nervului facial afectând în diferite grade abilitatea de a controla muşchii faciali de pe o jumătate a feţei. Aceasta afecţiune debutează brusc şi se paote ameliora în decursul a căteva săptămâni.
 
Paralizia Bell apare la un om din 60, indiferent de vârstă şi sex, cu precădere la femeile însărcinate sau la cei bolnavi de diabet, gripă, răceală sau alte infecţii ale căilor respiratorii superioare.

Paralizia Bell - Epidemiologie

Afecţiunea poate avea diverse tulburări, precum tumori cerebrale, atac vascular cerebral, boala Lyme, meningita, sifilis, varicelă, infecţii otice şi infecţii cu virus Epstein - Barr.
În marea majoritatea cazurilor - 80-85% paralizia facială este temporară, dar aproximativ 46% dintre pacienţi rămân cu un grad de afectare facială permanentă. La 2-7% dintre pacienţi boala recidivează.
Anual, numărul cazurilor de paralizie Bell este de 20 din 100.000 de pacienţi, însă creşte odată cu vârsta.
O dată în viaţă 1 om din 65 va dezvolta paralizia facială. 
S-a observat că pacienţii cu diabet zaharat pot prezenta un risc de 4 ori mai crescut de a avea paralizie facială.

Paralizia Bell - Cauze 

Cauza paraliziei Bell nu este cunoscută dar duce la inflamaţia nervului facial, în unele cazuri putând fi cauzată de virusul herpetic care produce herpesul labial recurent. Evoluţia este spre agravare în primele zile, urmată apoi de vindecare treptată. În majoritatea cazurilor, simptomatologia dispare în două luni.
 
Deşi paralizia Bell poate fi supărătoare, nu indică existenţa unei probleme grave de sănătate. Slăbiciunea şi paralizia musculară se vindecă complet în majoritatea cazurilor.

Paralizia Bell - Simptome

Simptomele paraliziei Bell includ senzaţie de ochi uscat, imposibilitatea de a clipi, creşterea secreţiei lacrimale la nivelul ochiului afectat, durere în spatele urechii, pe partea afectată, salivaţie excesivă determinată de imposibilitatea de a închide complet gura, senzaţie de gură uscată şi dificultăţi de înghiţire.

Paralizia Bell - Diagnostic

Diagnosticul paraliziei Bell este stabilit prin excluderea altor boli. Se poate apela şi la teste precum teste de sânge, analiză a lichidului cefalorahidian pentru indentificarea unei infecţii bacteriene sau virale sau a unei boli inflamatorii, teste electrofiziologice (electromiografia), testele imagistice.
Dacă controlul musculaturii faciale nu revine în decurs de 3-4 luni, diagnosticul de paralizie Bell trebuie reconsiderat.

Paralizia Bell - Tratament

Tratament paraliziei Bell constă în prescriereade agenţi antivirali sau steroidieni, deşi medicamentele nu sunt necesare, pot fi de ajutor în cazurile la care paralizia este completă şi  se recomandă administrarea lor cât mai curând de la debutul simptomelor.
 
În trecut, se apela la tratamentul chirurgical pentru a diminua compresia nervului facial dar această interveţie prezintă riscul de lezare permanentă a nervului.
 
În cazurile de afectare permanentă a nervului facial, se poate apela la tratamente cosmetice, de injectii cu toxină botulinică.