Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      05:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Scleroza laterala amiotrofica

Scleroza laterala amiotrofica

29 iulie 2015    
Scleroza laterală amiotrofică sau boala Lou Gehrig este o boală de cauză necunoscută care afectează nervii responsabili pentru mişcare, fiind boala neuronilor motori, celule nervoase ce pornesc de la creier la măduva spinării şi de la măduvă la nervii periferici controlând mişcările.

Scleroza laterală amiotrofică - Cauze

În scleroza laterală amiotrofică, din motive necunoscute, aceşti neuroni mor cauzând o pierdere progresivă a capacităţii de a mişca orice muşchi din corp.
 
Boala nu alterează capacitatea senzitivă, gândirea, muşchiul cardiac sau muşchii netezi ai sistemului digestiv, vezicii şi altor organe interne.
 
Unele forme de scleroză laterală amiotrofică se pot asocia cu afectarea intelectului (dementţă) sau simptome senzitive.
 
Temenul „amiotrofică” se referă la pierderea masei musculare, un semn cardinal al bolii, „laterală” indicând zona afectată a măduvei spinării.

Scleroza laterală amiotrofică - Incidenţă

Scleroza laterală amiotrofică debutează, de regulă, la vârsta de 40-70 ani, mai ales în rândul bărbaţii. Afecţiunea progresează rapid în majoritatea cazurilor, fiind fatală în decurs de 3 ani de la debut pentru 50% dintre bolnavi.
 
Forma familială este responsabilă pentru aproximativ 10% din cazurile din această boală, scleroza laterală amiotrofică familială apare din cauza moştenirii uneia sau mai multor gene defectuoase.

Scleroza laterală amiotrofică - Simptome

Simptomele sclerozei laterale amiotrofice sunt date de slăbiciunea musculară la nivelul membrelor. În plus, absenţa stimulării duce la degradarea musculaturii sau la pierderea masei musculare. Implicarea neuronilor motori superiori cauzează spasme şi creşterea tonusului muscular la nivelul membrelor şi reflexe anormale.
 
Deşi slăbiciunea iniţială poate fi limitată la o anumită regiune a corpului, scleroza laterală amiotrofică evoluează în toate cazurile rapid, implicând toată musculatura voluntară.
 
Slăbiciunea picioarelor devine evidentă prin creşterea frecvenţei cu care bolnavul se împiedică de praguri sau dificultăţi în urcarea treptelor, slăbiciunea braţelor provoacă iniţial dificultate în apucarea obiectelor şi scăderea dexterităţii degetelor.

Scleroza laterală amiotrofică - Diagnostic

Diagnosticarea sclerozei laterale amiotrofice se face în principal cu ajutorul electromiogramei (EMG) - testarea electrică a funcţiei musculare dar şi prin teste serologice şi urinare, radiografii.

Scleroza laterală amiotrofică - Tratament

Scleroza laterală amiotrofică nu poate fi vindecată şi nu există tratament care să îi poată opri evoluţia.
 
Natura evolutivă a bolii presupune că bolnavul va necesita în permanenţă, mai ajutorul unui asistent personal, fiind o afecţiune progresivă, invalidantă.
Scleroza laterală amiotrofică cauzează decesul din pricina infecţiilor respiratorii în decurs de 3-5 ani în majoritatea cazurilor.