Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindromul Behcet

Sindromul Behcet

30 iulie 2015    
Sindrom Behcet reprezintă o boală multisistemică, inflamatorie cronică, recidivantă, afectând partea mucocutanată, oculară, genitală, articulară, vasculară şi tractul gastrointestinal.

Sindromul Behcet - Aspecte generale

Este considerată o boală autoimună deoarece vasculita este principala leziune patologică, iar auto anticorpii circulanţi împotriva membranei mucoasei bucale se găsesc la aproximativ 50% dintre cazuri.
 
Sindromul Behcet cuprinde un grup de tulburări care afectează diverse sisteme ale corpului, precum sistemul musculo-scheletal, gastrointestinal şi nervos central.
Această afecţiune cronică este întâlnită de doua ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei, cu prevalenţă în Japonia, Orientul Mijlociu şi regiunea mediteraneană.

Sindromul Behcet - Cauze

Cauza sindromului Behcet este necunoscută. Atunci când sistemul nervos central este implicat apare o afectare severă a funcţiilor organismului, urmată de deces. Totodată, nu există nicio metodă care să poată determina la care pacienţi boala va evolua spre simptome mai intense, şi la care va intra în remisie.

Sindromul Behcet - Simptome

Simptomele sindromului Behcet includ ulcere recurente multiple şi duroase la nivelul cavităţii orale şi reginii genitale, leziuni cutanate, artrită care afectează în principal articulaţiile genunchilor şi gleznelor, inflamaţie şi durere oculară, febră etc. Ulceraţiile persistă 1 până la 2 săptămâni
Inflamaţia oculară si poate produce orbire. Simptomele oculare includ durere, lăcrimare, roşeaţă, vedere neclară, fotofobie.
 
Leziunile cutanate se dezvoltă spontan şi se caracterizează prin noduli proeminenţi, sensibili (eritem nodos), localizaţi cel mai frecvent pe membrele inferioare. De asemenea, pot fi afectate articulaţiile genunchilor, încheieturilor, gleznelor şi coatelor.
Când venele se inflamează, se pot forma cheaguri de sânge care pot ajunge la plămâni provocând embolism pulmonar.

Sindromul Behcet - Diagnostic

Fiind o afecţiune multisistemică, sindromul Behcet este dificil de diagnosticat.
 
Diagnosticul sindromului Behcet se bazează pe descoperirea ulceraţiilor orale sau prin test cutanat - test de patergie, biopsii cutanate, puncţie lombară, RMN cerebral sau teste digestive.

Sindromul Behcet - Tratament

Tratamentul sindromului Behcet depinde de severitatea si localizarea leziunilor. În cazul ulcerelor orale şi genitale se aplică unguente sau geluri cu steroizi (cortizon). Inflamaţia articulară necesită tratament cu antiinflamatorii nesteroidiene şi steroizi orali.
 
Afectarea severă a arterelor, ochilor şi creierului este dificil de tratat, şi necesită administrare de medicamente imunosupresoare. Artrita din sindromul Behcet nu este deformantă şi afectează genunchii şi gleznele.
 
Leziunile tegumentare includ foliculite, eritem nodos, exantem şi vasculită.

Sindromul Behcet - Complicaţii

Afectarea oculară este cea mai de temut complicaţie deoarece poate progresa rapid către orbire. Boala oculară este de regulă prezentă la debutul bolii, dar poate apărea şi pe parcurs.