Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      07:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Endometrioza – Cauze si simptome

Endometrioza – Cauze si simptome

02 iulie 2015    
Endometrioza se propagă cu virulenţa unei boli contagioase. De aceea este indicat să cunoaştem care sunt factorii de risc, cât şi simptomele acesteia.
 

Ce este endometrioza?

 
Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător cu endometrul (ţesutul cu aspect de mucus care înveleşte în interior uterul) descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene.
 
Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin. În situaţii rare, leziuni au fost descoperite şi în vezică, intestine şi plămâni.
 
Ţesutul localizat în exteriorul uterului se comportă asemănător cu endometrul din interiorul acestuia, îngroşându-se şi dezintegrându-se în fiecare perioadă de ovulaţie, creând zone hemoragice, inflamaţii şi iritaţii.  
 
Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale.
 

Endometrioza - Incidenţa 

Endometrioza este o afecţiune cu incidenţa crescută în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani şi este puternic asociată cu infertilitatea, o proporţie de peste 30% din femeile care suferă de endometrioză acuză incapacitatea de a concepe copii.
 

Endometrioza - Cauze

 
Cauzele endometriozei constituie un subiect destul de controversat, resursele şi mijloacele ştiinţelor medicale dovedindu-se încă insuficiente pentru elucidarea acestei probleme.
 
Există mai multe teorii, unele chiar contradictorii în privinţa cauzelor endometriozei. Unele susţin că etiologia bolii poate fi de origine ereditară sau o cauză a sistemului imunitar deficitar.
 

Alte posibile cauze ale endometriozei sunt diverse

 
 Fluxurile retrograde ale menstruaţiei reprezintă una dintre cauzele apariţiei endometriozei. Dacă într-un ciclu menstrual, ovulul nu a fost
fecundat şi nidaţia nu a avut loc, endometrul se dezintegrază şi este eliminat odată cu sângerările menstruale, urmând să reapară la următorul ciclu menstrual. În astfel de condiţii menstruaţia poate avea fluxuri retrograde, o parte a sângelui menstrual, care poate conţine celule endometriale, este reţinut în uter şi migrează către alte organe şi ţesuturi din zonă, iar rezultatul este apariţia endometriozei.
 
Endometrioza se poate dezvolta din resturi de ţesuturi embrionare, din care se formează trompele uterine şi uterul, sau din ţesutul ovarian.
 
 Dereglările hormonale pot fi, de asemenea, cauza endometriozei. Acestea pot permite ţesutului endometrial să migreze şi să se dezvolte în alte locaţii.
 
O altă posibilă cauză a endometriozei bazată pe teoria inducţiei este diferenţierea celulelor care intră în alcătuirea peritoneului, care sunt activate de către substanţele eliberate de ţesuturile endometriale ajunse la nivelul cavităţii peritoneale. 
 
 Genele pot determina o predispoziţie pentru dezvoltarea endometriozei. Astfel, ascendenţii persoanei afectate au avut înscrisă în istoria medicală această afecţiune, atunci cauzele endometriozei pot fi de origine ereditară.
 
De asemnea, un sistem imunitar deficitar poate fi o altă cauză a endometriozei, însă nu se ştie care este impactul acesteia asupra ţesutului endometrial.
 

Endometrioza - Simptome 

 
Printre simptomele endometriozei se numără dismenoreea, contactul sexual dureros, sângerările intermenstruale sau semnele ocluziei intestinale.
 
 Dismenoreea (menstruaţia dureroasă), este una dintre simptomele endometriozei dacă începe înainte de debutul ciclului menstrual şi persistă până după terminarea acestuia. Cauza durerii este necunoscută, dar probabil este legată de schimbările în secreţii din ţesutul endometrial ectopic, cu sângerarea aferentă.
 
 Contactul sexual dureros (dispareunia), care poate apărea atunci când leziunile endometriale apar în preajma ligamentelor uterine sau în vagin.
 
Discrete sângerări intermenstruale şi un volum redus de sânge menstrual pot constitui alte simptome ale endometriozei. În cazuri de implicare la extrem a ovarelor, pot să apară perioade menstruale anormale.
 
Ocluzia intestinală şi apariţia sângelui în scaun şi în urină, care poate fi cauzată de leziuni endometriale din afara cavităţii abdominale.