Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Endometrioza – evolutie si complicatii

Endometrioza – evolutie si complicatii

02 iulie 2015    
Endometrioza  este o boală învăluită în mister, iar manifestările simptomatice ale acesteia din primele stadii de evoluţie sunt foarte uşor de trecut cu vederea de către femeia afectată. Conştientizarea pericolelor la care se poate expune o femeie afectată de endometrioză este cu atât mai necesară în aceste condiţii.
 
Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin. Boala afectează cu precădere femeile cu vârste între 25 şi 40 de ani. 
 

Endometrioza - Evoluţia

 
Endometrioza este în continuare învăluită în mister, cauzele acesteia nefiind elucidate încă, şi ca urmare, metodele de prevenţie sunt aproape inexistente. Cert este că femeile care au avut copii prezintă riscuri mult mai reduse de a dezvolta o endometrioză decât cele care nu au născut. De asemenea, exerciţiile fizice contribuie semnificativ la reducerea nivelului de estrogen din sânge şi, implicit, pericolul de endometrioză este mult mai mic.
 
Evoluţia endometriozei, însă, cu toate incertitudinile care învăluie această afecţiune, este destul de clar formulată de către medici. Aceasta prezintă patru stadii distincte.
 
Primul stadiu încorporează fazele incipiente ale bolii, când sunt prezente câteva leziuni şi aproximativ trei sau patru localizări ale ţesutului endometrial. În acest stadiu, intervenţiile chirurgicale nu prezintă riscuri şi inhibă posibilitatea sterilităţii de instalare.
 
Al doilea stadiu al evoluţiei endometriozei se caracterizează prin depistarea unor leziuni la nivelul ovarelor, care prezintă posibilitatea apariţiei chisturilor ovariene şi a perturbării ciclului menstrual.
 
Stadiul al treilea în evoluţia endometriozei constă în dezvoltarea vertiginoasă a leziunilor. Există pericolul infertilităţii.
 
Al patrulea stadiu este ultima fază de evoluţie a endometriozei, când intervenţiile chirurgicale sunt riscante, organele afectate pot căpăta aderenţe şi se pot lipi unele de altele, iar fertilitatea este aproape iminentă.
 
Endometrioza nu se vindecă de la sine, dar este tratabilă. De aceea, este necesar să vizitaţi medicul ginecolog cel puţin o dată pe an. Însă, dacă  prezentaţi unul din simptomele următoare, efectuarea consultaţiilor ginecologice este cu atât mai stringentă - dismenoree (dureri menstruale puternice), sângerări vaginale între menstre, dureri în timpul contactelor sexuale, sânge în urină sau în scaun.
 

Endometrioza - Complicaţii

 
Endometrioza este adesea asociată cu sterilitatea. Se estimează că 15 până la 20 % din femeile atinse de sterilitate suferă de endometrioză într-un anumit grad. În vreme ce femeile care suferă de această boală pot să conceapă normal, probabilitatea este mică şi chiar mai mică dacă boala este gravă.
 
Leziunile endometriale pot duce la afectarea ovarelor şi ale trompelor uterine şi la interferenţe cu ovulaţia.

De asemenea, endometrioza poate avea repercusiuni majore asupra psihicului ca urmare a durerilor resimţite sau a infertilităţii. O femeie cu endometrioză poate intra în stări de depresie, poate căpăta comportamente antisociale, stări de apatie etc.