Info SănătateaTV.ro: La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016 La Spitalul Militar s-a inaugurat cel mai performant centru de medicina nucleara din Europa OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016
Joi, 22 feb 2018      14:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Endometrioza – Tratament

Endometrioza – Tratament

02 iulie 2015    
Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa ţesutui asemănător cu endometrul descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene.
 
 Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale. Unele din simptomele endometriozei sunt reprezentate de dureri menstruale, senzaţii de disconfort în timpul contactului sexual, sângerări vaginale între menstruaţii, ocluzii intestinale, scaun şi urină cu sânge.
 

Endometrioza - Tratament

 Tratamentul endometriozei se recomandă de către medicul ginecolog după o diagnosticare documentată a afecţiunii. Tratamentul endometriozei este de mai multe tipuri, respectiv medicamentos, chirurgical sau alternativ - homeopatia, nutriţie, fizioterapia etc.
 
Tratamentul endometriozei cu eficienţă testată este sarcina.
 
Acolo unde aceasta nu este posibilă din cauza vârstei pacientei, sterilităţii sau dezinteresului pentru maternitate, adesea este recomandat un tratament hormonal menit să producă o pseudosarcină.
 
Introducerea unei stări de pseudosarcină este cea mai eficientă în cazul tratamentului endometriozei şi a unor mici leziuni şi de obicei se realizează prin administrarea de preparate cu steroizi, androgeni şi estrogeni şi oricare dintre contraceptivele orale aflate actualmente în uz.
 
De obicei, intervenţia chirurgicală este recomandată numai la simptome foarte acute, care nu au putut fi eliminate pe altă cale sau atunci când pacienta încearcă să rămână gravidă. O abordare chirurgicală radicală a endometriozei este obişnuită numai dacă simptomele se agravează şi femeia şi-a completat familia, fiind şi în preajma menopauzei.
 
Mai concret, tratamentele endometriozei sunt variate şi au ca scop fie estomparea simptomelor, fie reducerea riscului infertilităţii, fie prevenirea instaurării altor boli.
 
Calmante cu concentraţie mare tratează doar simptomele, reduc durerile, dar nu elimină endometrioza.
 
Contraceptivele pe bază de hormoni acţionează prin estomparea sângerărilor menstruale şi prin reducerea frecvenţei menstrelor.
 
 Intervenţia chirurgicală este o formă de tratament a endometriozei utilizată în stadiile avansate ale acesteia.
Există mai multe forme de intervenţie chirurgicală în cazul endometriozei: eliminarea ţesuturilor endometriale ectopice cu ajutorul laserului - aceasta are ca scop încetinirea evoluţiei endometriozei. 
Chirurgia laparoscopică constă în eliminarea leziunilor, a chisturilor prin excizie sau electrocauterizare. 
 
Laparotomia se utilizează în cazurile mai avansate de endometrioză şi consistă în incizia clasică a peretelui abdominal.
 
Histerectomia (îndepărtarea chirurgicală a uterului) este o formă de intervenţie chirurgicală necesară în cazul formelor extrem de grave de endometrioza, ca ultimă opţiune.
 
Tratamente alternative - dacă aveţi mai degrabă o poziţie contrară metodelor standard de tratament al endometriozei, puteţi apela la metodele complementare sau alternative, iar acestea cunosc o varietate îmbucurător de mare: terapia nutriţionistă, homeopatia, fizioterapia, tehnicile de relaxare, fitoterapia, osteopatia.
 
Tratamentele naturiste acţionează prin reducerea cantităţii de estrogen din organism, hormon care determină mărirea ţesutului endometrial (vitamina E, cremele pe bază de progestogen, legume şi fructe care pot reduce nivelul estrogenului).