Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Greturile in sarcina pot fi tratate acasa

Greturile in sarcina pot fi tratate acasa

13 iulie 2015    
Sarcina este un moment frumos din viaţa unei femei. Totuşi, există numeroase aspecte neplăcute determinate de încercarea de adaptare a organismului femeii la noua condiţie.
 

Greaţa matinală - Simptom frecvent cu intensităţi diferite 

 
Greţurile sunt simptome frecvent întâlnite în prima parte sarcinii. Cu toate acestea, gradul de manifestare a greţurilor de dimineaţă şi a vărsăturilor diferă de la gravidă la gravidă. Unele femei se resimt greţurile doar pentru perioade scurte, cu predilecţie dimineaţa, în timp ce altele pot suferi de greaţă şi vărsături pe tot parcursul zilei.
 
Greţurile de dimineaţă, pentru majoritatea femeilor, se opresc după primele trei luni de sarcină, însă pentru o parte dintre gravide simptomele pot persista chiar mai mult de patru sau cinci luni.
 
Deşi greţurile matinale ale gravidelor sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, cauzele acestor stări de greaţă şi vărsături nu sunt încă cunoscute.
Unii medici le pun pe seama schimbărilor hormonale sau ale unui dezechilibru a zahărului din sânge care au loc în organismul femeii gravide.
Mulţi medici şi moaşe cred că greţurile de dimineaţă sunt mai frecvente la femeile care au gemeni sau tripleţi.  
 

Metode pentru evitatarea greţurilor de dimineaţă

 
Greţurile în sarcină pot fi evitate prin anumite metode la îndemâna oricui. Pentru evitarea greţurilor de dimineaţă gravida nu trebuie să se grăbescă să se dea jos din pat.
 
Dacă gravida tinde să se simtă rău dimineaţa trebuie să mănânce puţin şi uşor imediat ce s-a trezit şi înainte de a ieşi din aşternut. Îşi poate ruga partenerul să-i pregătească un mic dejun uşor sau îşi poate pregăti o gustare în seara precedentă. 
 

Metode pentru evitatare a greţurilor de-a lungul zilei

 
Greţurile din timpul sarcinii se manifestă şi în timpul zilei din cauza alimentaţiei. Astfel, gravida trebuie să mănânce puţin, dar la două-trei ore, chiar dacă nu-i este foame. De asemenea, gravida trebuie să bea multe lichide, 10 - 12 pahare de apă, suc de fructe sau ceai de plante în fiecare zi. De asemenea, trebuie evitate produsele alimentare grase sau condimentate, alcoolul şi cafeina.
 
Este indicată consumarea de biscuiţi uscaţi, pâine prăjită sau pesmeţi, să bea ceai de ghimbir sau comprimate cu ghimbir care ajută la reducerea senzaţiei de greaţă.
 
Greţurile din timpul sarcinii care se întind şi pentru restul zilei necesită odihna intensivă, miscările gravidei trebuie făcute încet, evitându-se mişcările bruşte.
 
Dupa ce mănâncă, este recomandat ca gravida să se odihnească, astfel încât gravitatea să ajute la păstrarea alimentelor în stomac.
Trebuie evitate mirosurile care fac rău. De asemenea, spălatul pe dinţi imediat după masă, deoarece aceasta poate provoca vărsături!
 
Pentru evitarea greţurilor aerul proaspăt şi plimbarea zilnică sunt benefice.
 
Fumatul trebuie evitat nu doar pentru că poate provoca greţuri, dar şi pentru că este dăunător sănătăţii mamei şi copilului!
 

Metode pentru evitatare a greţurilor noaptea

 
Greţurile din timpul sarcinii se pot manifesta şi noaptea.
Pentru combaterea acestora este indicat ca gravida, înainte de a merge la culcare să ia o mică gustare compusă din iaurt, pâine, lapte, cereale.
 
Dacă gravida se trezeşte în timpul în timpul nopţii poate lua o gustare mică care ar putea avea efect benefic asupra greţurilor de dimineaţă. De asemenea, dacă temperatura şi locaţia o permite se poate dormi cu ferestrele deschise pentru a obţine o gură de aer proaspăt.
 

Pot fi greţurile de dimineaţă periculoase?

 
Greţurile de dimineaţă fac parte din tabloul obişnuit al perioadei de graviditate. Totuşi există anumite criterii care le pot face periculoase- respectiv atunci când femeia varsă în exces poate pierde multe lichide, dar şi substanţele hrănitoare din mânacrea ingerată. Se poate instala astfel deshidratarea, dar pot apărea şi carenţe de substanţe nutritive.
 
Dacă femeia este deshidratată şi nu poate menţine lichidele în organism, atunci gravida poate suferi de „sarcină toxică” şi necesită atenţie medicală. De obicei, afecţiunea necesită internare în spital, iar gravida va fi hrănită intravenos.
Gravida care are sarcină toxică prezintă simptome precum ameţeli, sete, urina este mult redusă cantitativ, are o culoare închisă şi pot fi detectaţi corpi cetonici.  
 

Când trebuie consultat medicul?

 

Greţurile din timpul sarcinii  sunt aproape un fenomen natural însă există şi situaţii când se impune consultarea unui medic.

Dacă greţurile nu sunt combătute prin nici una dintre metodele expuse anterior este necesară consultarea medicului. Dacă numărul de vărsături depăşeşte patru ori pe zi, dacă gravida pierde în greutate, dacă voma conţine sânge, dacă se pierde mai mult lichid decât cel reţinut, dacă este deshidratată, dacă gravida simte că starea de sănătate nu este bună sau consideră că problema este gravă, viitoarea mama trebuie să se adreseze medicului specialist.

Obstreticianul îşi va da seama de gradul de deshidratare - dacă este un grad mare, dacă sunt complicaţii -  şi va impune luarea unor măsuri, de genul administrării medicamentelor pentru starea de vomă.