Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Lichidul amniotic – Rolul sau in dezvoltarea fatului

Lichidul amniotic – Rolul sau in dezvoltarea fatului

13 iulie 2015    
Lichidul amniotic este un produs biologic care umple cavitatea amniotică. Lichidul amniotic înconjoară fătul şi joacă un rol crucial în dezvoltarea normală a sarcinii.
 
În jurul celui de-al doilea trimestru, copilaşul este capabil să inspire lichidul în plămânii săi şi să-l înghită. Acest proces furnizează o creştere şi dezvoltare normală a plămânilor şi a întregului sistem gastrointestinal.
 
Lichidul amniotic permite copilului să se mişte ici-colo, după ce se detaşează şi rămâne legat de placentă doar prin cordonul ombilical, fapt ce ajută la dezvoltarea muşchilor şi a oaselor.
 

Lichidul amniotic – Originea sa

 
Lichidul amniotic are o origine dublă: maternă şi fetală.
La începutul sarcinii, când embrionul este foarte mic, este produs printr-o secreţie activă -o secreţie care necesită energie.
Ulterior, se produce din ultrafiltrarea prin pielea fetală, pentru ca după luna a 5-a de producere a lui să fie responsabile în principal urina fetală şi secreţia pulmonară fetală.
 

Lichidul amniotic – Secreţia sa

 
Lichidul amniotic se produce, în primul trimestru de sarcină, prin transferul de fluide, din sistemul circulator al mamei, în sacul amniotic. După primele 14 săptămâni de sarcină, lichidul amniotic este produs prin filtrarea de urină şi secreţie pulmonară fetală. Producţia de lichid amniotic este asigurată, aşadar, atât de mamă, prin transudarea lichidului prin placentă şi membrane, cât şi de făt, prin eliminarea acestuia sub formă de urină.
 
Cantitatea de lichid amniotic creşte până în săptămânile 28-32 de sarcină, când măsoară în jur de 1l. După acest interval de timp, nivelul de lichid rămâne oarecum constant până bebeluşul ajunge la termen (37-40 săptămâni), când nivelul lichidului amniotic începe să scadă.
 
Până în luna a 4-a, lichidul amniotic se aseamănă cu o extensie a spaţiului fetal extracelular, secreţia sa realizandu-se prin ultrafiltrarea plasmei fetale.
 
Compoziţia lichidului amniotic se modifică în a 2-a jumătate a sarcinii prin pierderea permeabilităţii pielii fătului şi creşterea funcţiei organelor acestuia în uter.
 
Pielea fătului devine impermeabilă spre sfărşitul lunii a 4-a prin keratinizare, declanşată de emisia de urină cu eliminarea de substanţe iritante cuma ar fi uree, creatină.
 

Semne care indică o cantitate necorespunzătoare de lichid amniotic

 
Atunci când cantitatea de lichid amniotic este una scăzută, gravida va observa unele scurgeri de lichid, bebeluşul se va mişca mai puţin decât o făcea în mod normal, iar dimensiunea burţii va fi una mică.
 
Pentru normalizarea nivelului de lichid amniotic, viitoarea mămică va trebui să consume cât mai multe lichide. De asemenea, aceasta va monitoriza în permanenţă mişcările fătului şi va solicita sprijinul medicului atunci când bebeluşul devine inactiv pentru o perioadă mai lungă de timp.
 
În situaţia în care cantitatea de lichid amniotic este una mare, femeia va simţi o presiune la nivelul abdomenului, dureri puternice de spate, umflarea membrelor inferioare şi va prezenta fluctuaţii mari de greutate.
 
În funcţie de cauza care a determinat creşterea de lichid amniotic, medicul obstetrician va stabili modalitatea cea mai potrivită de tratament.
 

Amniocenteza - Un test important pentru femeile gravide de peste 30 de ani 

 

Amniocenteza se efectuează cel devreme în a 16-a săptămână de sarcină.

Amniocenteza constă în inserarea unui ac fin în peretele abdominal până în uter, în sacul amniotic pentru a preleva o cantitate mică de lichid amniotic ce urmează a fi supusă testelor.

Celulele din lichidul amniotic vor fi analizate genetic pentru a se determina eventualele anomalii cromozomiale. O femeie din 200 pierde sarcina în urma acestui test