Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Menopauza - Simptome

Menopauza - Simptome

02 iulie 2015    

 Menopauza este una din cele mai importante schimbări în mecanismele fiziologice ale femeii. Este perioada marilor preschimbări, de la pierderea capacităţii de procreare, la modificări de natură fizică (pierderea elasticităţii ţesuturilor, modificarea aspectului sânilor etc.).

Această experienţă poate avea ecouri mari în interiorul femeii, iar de multe ori nu sunt îmbucurătoare. Însă menopauza poate fi şi startul unei noi vieţi sexuale reîmprospătate.

 

Ce este menopauza? 

 
Menapouza este perioada din viaţa femeii în care încetează ciclurile menstruale. Femeia nu mai produce un ovul pe lună şi prin urmare mucoasa uterină nu mai este eliminată în timpul sângerării menstruale.
 
Media de vârstă a ultimei menstruaţii este în jur de 50 de ani. Prin urmare, o femeie trăieşte după menopauză o treime din viaţă.
Momentul la care are loc menopauza debutează atunci când ovarele scad producţia de hormoni feminini, de estrogeni şi progesteroni. Acest lucru poate să aibă loc cu aproximativ doi ani înainte de încetarea menstruaţiei.
 

Menopauza - Simptomele 

 
Primul simptom al menopauzei este o schimbare (uneori o neregularitate) în ciclul menstrual. Menstrele pot deveni mai puţin abundente, unele pot fi sărite, perioada de hemoragie poate fi mai mică sau mai mare.
 
Alt simptom al menopauzei este bufeul. Acesta constă într-o senzaţie bruscă de căldură în tot corpul, adesea însoţită de îmbujorare şi de transpiraţie. Puseurile pot să aibă loc la orice oră a zilei sau a nopţii. Numărul, frecvenţa şi durata bufeurilor diferă la femei.
 
Unele femei nu au niciodată bufeuri, dar 25% dintre acestea, dacă nu se tratează, le vor avea timp de peste doi ani. O femeie nu are nici un control asupra acestor simptome ale menopauzei şi adesea apar în momente nepotrivite.
 
O descreştere a nivelului de estrogen poate să cauzeze schimbări în vagin şi în vezică, acesta este un alt semn al instalării menopauzei. Mucoasa vaginului devine subţire sau se atrofiază în absenţa estrogenului, cauzând uscarea vaginului, o lubrifiere redusă şi acte sexuale dureroase.
 
Vaginul, în post-menopauză, fără terapie de înlocuire a hormonilor, nu furnizează întotdeauna o suficientă lubrifiere în timpul actului sexual.
 
Acest fapt poate să ducă la neplăceri fizice şi poate avea ca rezultat pierderea interesului sexual.
 
Un alt semnal menopauzei este atrofierea mucoasei vezicii urinare se poate atrofia şi ea (sau se subţiază), care se traduce prin  simptome cum ar fi polakiuria (urinarea frecventă), micţiunile imperioase şi urinarea dureroasă.
 
Menopauza are de multe ori un impact semnificativ asupra stării emoţionale ale femeii, putând să declanşeze diferite tulburări afective. Unele dintre acestea includ stări depresive, anxietate, nervozitate şi insomnia, irascibilitate. Unele femei prezintă şi disfuncţii sexuale. Aceste disfuncţii sexuale pot fi rezultatul uscării vaginului, descrisă mai sus, sau se poate datora unei scăderi a libidoului (impulsului sexual).
 
Nervozitatea, neliniştea şi insomnia sunt agravate de puseurile de căldură, în special atunci când acestea survin noaptea. Multe femei devin emoţional vulnerabile şi izbucnesc în episoade frecvente de plâns. Totuşi, relaţia directă dintre aceste simptome fiziologice ale menopauzei şi deficienţa de estrogen este destul de neclară.
 
Ele sunt mai degrabă reflectarea situaţiei femeii în acea perioadă a vieţii.
 
Alte simptome ale menopauzei ale căror motive sunt încă nedesluşite, sunt pierderea de memorie în puseuri, manifestată prin lapsusuri temporare şi capacitatea deficitară de concentrare.
 
Nivelul de estrogen scade de la primele indicii ale sindromului premenopauzei şi continuă să scadă semnificativ pe parcurs. Importanţa estrogenului este mult mai mare decât ne-am putea aştepta.
 
Estrogenul ajută la prevenirea osteoporozei şi la menţinerea aspectului sânilor, a elasticităţii ţesuturilor, muşchilor şi ligamentelor.
Ca urmare a acestui fapt, densitatea structurilor osoase este mult redusă, femeia aflată la perioada de menopauză fiind extrem de expusă la osteoporoză.