Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Menopauza - Tratament

Menopauza - Tratament

02 iulie 2015    
Menopauza este o etapă importantă din viaţa unei femei, în care încetează ciclurile menstruale. 
Femeia nu mai produce un ovul pe lună şi prin urmare mucoasa uterină nu mai este eliminată în timpul sângerării menstruale. Media de vârstă a ultimei menstruaţii este în jur de 50 de ani. Prin urmare, o femeie trăieşte după menopauză o treime din viaţă.
 

Menopauza - Metode de tratament

 
Menopauza, asemenea pubertăţii, face parte din scenariul modificărilor fiziologice naturale de la care nu se poate sustrage nicio femeie aflată la o anumită vârstă. Astfel că nu există un tratament care să împiedice acest complex de modificări să aibă loc.
 
 Însă menopauza este asociată cu o simptomatologie nu prea plăcută. Atenuarea stărilor depresive, a anxietăţii reprezintă o modalitate prin care femeia trebuie şi poate depăşi această perioadă cu mai multă uşurinţă.
 
Tratamentul menopauzei constă în primul rând în impunerea unor coordonate clare de viaţă sănătoasă, fapt ce presupune o dozare bună a efortului fizic şi a factorilor de stres, o alimentaţie echilibrată şi diversificată (eventual, includerea izoflavoanelor sau a fitoestrogenilor în alimentaţie - aceştia pot estompa simţitor simptomatologia menopauzei), evitarea fumatului (care poate ameliora bufeurile de căldură din timpul substituţiei estrogenice), a subtanţelor psihotrope şi a alcoolului, menţinerea unui program de odihnă care să includă minim 8 ore de somn pe noapte etc.
 
 Pentru îmbunătăţirea stărilor emoţionale şi pentru reducerea bufeurilor, se recomandă exerciţiile de respiraţie, spaţiile bine aerisite şi o îmbrăcăminte cât mai comodă cu putinţă.
 
Exerciţiile Kegel, care se realizează prin contractarea repetată a muşchilor pelvieni, sunt de asemenea recomandate în tratamentul menopauzei pentru menţinerea tonusului muscular la nivel pelvian. Acestea pot remedia şi incontinenţa urinară.
 
O femeie are nevoie în continuare de vizite regulate la ginecolog şi după menopauză. Testul Papanicolau ar trebui efectuat anual, ca şi o examinare anuală prin palparea sânilor, însoţită de o mamografie, după vârsta de patruzeci de ani.
 
O femeie ar trebui să facă lunar autoexaminarea  sânilor.
 
De asemenea, ar trebui efectuate şi o analiză anuală a nivelului de colesterol, ca şi un test pentru cancerul de colon. Dacă la un moment dat femeia are după menopauză hemoragii vaginale inexplicabile, o evaluare rapidă a situaţiei este obligatorie.
 

Terapie hormonală - Indicată pe termen scurt

 
Tratamentul menopauzei destinat ameliorării simptomelor aferente acesteia poate fi constituit din pilule contraceptive pe bază de hormoni sau terapii hormonale.
 
Acestea sunt recomandate în doze mici şi pe termen scurt, pentru substituirea estrogenului şi progesteronului din organism.
 
Terapia de substituţie hormonală are ca efect reducerea ciclurilor menstruale şi estomparea semnificativă a simptomelor menopauzei. Din cauza faptului că tratamentul hormonal poate avea repercusiuni grave (creşterea riscului de accidente vascular-cerebrale, tromboze etc.) dacă sunt administrate pentru o perioadă foarte îndelungată de la instalarea menopauzei.   
 

Terapia homeopată   

Remediile homeopate sau fitoterapia au răspunsuri foarte bune în tratamentul menopauzei şi a simptomatologiei aferente.

Se recomandă consumul de infuzii de păducel (pentru reducerea bufeurilor, palpitaţiilor, insomniei), piperul broaştei (efecte homeostatice), frunzele de viţă roşie (reducerea hemoragiilor vaginale şi urinare).

De asemnea, în tratamentul homeopatic se utilizează glonionul (pentru reducerea bufeurilor), graphites (recomandat pentru femeile supraponderale care au cicluri prelungite şi constipaţie), sulfur (indicat în cazurile de bufeuri exagerate).