Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nasterea naturala versus nasterea prin cezariana

Nasterea naturala versus nasterea prin cezariana

13 iulie 2015    
 Naştere naturală sau prin cezariană? Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări ale viitoarelor mămici.
 
Decizia se poate lua numai cu sprijinul medicului obstetrician, cel care, în urma unei analize amănunţite a stării de sănătate, poate stabili care este cea mai indicată variantă de a naşte.
 

Naşterea naturală

 
Naşterea naturală este pe departe a fi considerată una dintre cele mai sănătoase modalităţi de a-ţi aduce bebeluşul pe lume.
 
Naşterea naturală implică trei momente etapa contracţiilor, naşterea propriu-zisă marcată prin expulzia fătului şi ultimă fază ce constă în eliminarea placentei şi a membranelor din pântec.
 
În cele mai multe cazuri, naşterea naturală nu prezintă complicaţii, iar durata de recuperare este foarte mică.
 
Durerile din timpul travaliului sunt rapid înlocuite de momente pline de fericire şi emoţie.
 
Totodată, se spune că bebeluşii născuţi pe cale naturală sunt mai puternici, mai sănătoşi şi mai inteligenţi. Prof.dr. Dimitrie Nanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Caritas, spune că femeile nu ar trebui să se teamă de naşterea naturală, mai ales că acum există diferite metode de atenuare a durerii. „Naşterea vaginală este calea naturală de a aduce pe lume copiii, iar dacă nu sunt probleme de ordin medical, femeile nu ar trebui să opteze pentru altfel de naştere.”, a declarat pentru SănătateaTV Prof.dr. Dimitrie Nanu.
 

Naşterea prin cezariană

 
Naşterea prin cezariană este recomandată, în general, atunci când există unele complicaţii la mamă sau la făt care pot pune în pericol viaţa acestora, în cazul unei naşteri naturale.
 
Medicul va recomanda operaţia de cezariană atunci când fătul este aşezat în poziţie pelvină, placenta blochează cervixul, gravida este diagnosticată cu preeclampsie sau a existat o naştere prin cezariană anterioară. Totodată, naşterea prin cezariană este indicată în cazurile în care pelvisul este îngust, fătul are o greutate foarte mare sau gravida are o cicatrice la nivelul uterului care s-ar putea rupe în momentul naşterii.
 
Dacă viitoarea mămică se hotărăşte să opteze pentru o naştere prin cezariană trebuie să ştie că perioada de recuperare este mult mai mare, comparativ cu cea necesară în cazul unei naşteri vaginale. Riscul apariţiei complicaţiilor este mult mai mare în cazul naşterilor prin cezariană.
 
După naşterea prin cezariană, pacienta se poate confrunta cu apariţia infecţiilor uterine sau ale inciziei, a hemoragiilor, pot să apară complicaţii chirurgicale, alergii la substanţa anestezică, leziuni chirurgicale, hemoragii, afecţiuni genitale sau urinare. Dincolo de complicaţiile care pot apărea la mamă, există şi unele riscuri pentru bebeluş.
Acesta poate suferi traume sau imaturitate pulmonară, atunci când data naşterii a fost calculată greşit.
 
Concepţiile potrivit cărora naşterea prin cezariană este una mult mai uşoară sunt, de multe ori, false. Singurul în măsură să îţi ofere un sfat avizat este medicul obstetrician.