Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Nasterea naturala

Nasterea naturala

13 iulie 2015    
Cele nouă luni de sarcină se apropie de sfârşit, iar momentulnaşterii este tot mai aproape.
Viitoarea mămică este nerăbdătoare să îşi ţină copilul în braţe, însă până atunci au loc mai multe etape în cadrul naşterii vaginale sau naturale.
 

Naşterea vaginală - Etape

 
Naşterea naturală este naşterea pe cale vaginală. Ea implică trei momente: etapa contracţiilor, naşterea propriu-zisă marcată prin expulzia fătului şi ultimă fază ce constă în eliminarea placentei şi a membranelor din pântec.
 
Travaliul are două episoade principale – dilataţia colului uterin şi expulzia fătului.
 
Semnele care indică momentul naşterii sunt apariţia contracţiilor deranjante, intermitente şi energice. Totodată, cu 12 – 24 de ore înainte de naştere, gravida poate observa o secreţie seronsanguinolentă (amestec de serozitate şi sânge) care apare în urma eliminării dopului gelatinos al colului uterin. Tot înainte de momentul naşterii, urinările devin mai frecvente, apare o stare accentuată de oboseală, iar contracţiile devin tot mai dureroase.
 
Naşterea naturală presupune existenţa unor contracţii care evoluează de la contracţii scurte care durează aproximativ 40 de secunde, la intervale neregulate, între cinci şi 20 de minute, la unele mai lungi care se desfăşoară la intervale mai dese. Producerea de oxitocină joacă un rol important în declanşarea contracţiilor. Muşchii uterului devin sensibili la acest hormon, iar contracţiile sunt stimulate în momentul în care nivelul oxitocinei din sânge atinge un nivel critic. Uneori oxitocina sintetică este folosită de medici pentru a declanşa contracţiile.
 
Ca urmare a contracţiilor, colul uterin se dilată, ajungând la o dilataţie maximă de zece centrimetri atunci când are loc naşterea propriu-zisă. Concomitent cu dilatarea uterină se produce şi „ruperea apei”, eliminându-se, astfel, lichidul amniotic.
 
După acest episod, fătul coboară spre bazinul mic, urmând, ca mai apoi, să fie expulzat.
 
Când capul copilului începe să se vadă, mai este nevoie de doar câteva contracţii pentru ca restul corpului să iasă afară şi copilul să fie expulzat. Perioada de expulzie durează, în medie, 30 de minute. După scoaterea fătului, medicul secţionează cordonul ombilical care a făcut legătura între mamă şi copil.
 
Ultimul stadiu al naşterii naturale constă în eliminarea placentei şi a membranelor care l-au înconjurat pe micuţ în pântecul mamei.
 
Placenta este eliminată cu ajutorul contracţiilor uterului, după naşterea bebeluşului.

Odată cu eliminarea placentei, naşterea este terminată. Proaspăta mămică îşi poate îmbrăţişa micuţul pentru prima dată.