Info SănătateaTV.ro: Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale Cum protejam spatele copiilor- posturi corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Luni, 18 dec 2017      10:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Riscurile fertilizarii in vitro

Riscurile fertilizarii in vitro

01 iulie 2015    
Fertilizarea in vitro este o procedură medicală folosită de multe cupluri care îşi doresc un copil, dar se confruntă cu problema infertilităţii. 

Ce este fertilizarea in vitro?

 
Fertilizarea in vitro este recomandată cuplurilor în cazul cărora tratamentele clasice nu mai funcţionează.
Femeile cărora le este indicată fertilizarea in vitro sunt cele care suferă de sterilitate de mult timp sau care prezintă boli severe ale aparatului genital.
De multe ori însă se consumă timp şi energie prin analize sofisticate având ca scop depistarea de cauză feminină a infertilităţii. O spermogramă, o analiză pentru a vedea capacitatea bărbatului de reproducere ar scuti mult timp. Însă prima care constată această problemă şi şi-o asumă este femeia, deşi în cuplu sunt implicate 2 persoane - care vor acelaşi rezultat. O mai bună comunicare ar putea ajuta mult în aceste situaţii. Fertilizarea in vitro implică foarte multe "motive" documentate, care constituie dosarul medical.
 
Fertilizarea in vitro face parte dintr-o secţiune mare, numită Reproducere Umană Asistată.
 
La fertilizarea in vitro se foloseşte spermatozoidul bărbatului şi ovulul femeii, efectuându-se întâlnirea lor în laborator.
După ce embrionul este format, acesta este transferat la mama purtătoare, într-un interval de 72 de ore de la concepţie. Operaţiunea de prelevare a ovululuii este o procedură rapidă, nedureroasă (se realizează sub anestezie) care durează în jur de 20-30 de minute şi care nu afectează în niciun fel ovarele. Implantarea embrionului se face cu un dispozitiv special şi nu necesită anestezie.
 

Riscurile fertilizării in vitro

 
Riscurile fertilizării in vitro vizează, în primul rând, efectele adverse ale tratamentului asupra ovarelor şi a activităţii ovariene.
 
În urma tratamentului de fertilizare in vitro şi a administrării de hormoni, se poate produce o hiperstimulare ovariană.
Hiperstimularea ovariană constă în creşterea în volum ovarelor şi inclusiv a abdomenului şi riscul acumulării de lichid la nivel ovarian. Netratată corespunzător, hiperstimularea ovariană poate duce chiar la deces. 
 
Riscurile fertilizării in vitro includ, de asemenea, şi posibilitatea apariţiei chisturilor ovariene, formaţiuni lichide care apar la nivelul ovarelor, sub influenţa procesului hormonal. De cele mai multe ori, chisturile ovariene sunt de natură benignă. Afecţiunea nu prezintă riscuri majore, în situaţia în care este diagnosticată şi tratată corespunzător.
 
Riscurile fertilizării in vitro presupun, totodată, apariţia senzaţiilor de durere locală, infecţii sau hemoragii. În urma puncţiei foliculare, pot să apară lezarea vezicii urinare, a vaselor de sânge sau a intestinului.
 
Un alt risc al fertilizării in vitro este acela ca procedura să nu dea rezultate. Rezultatele fertilizării in vitro depind în mare măsură de cauzele care au produs sterilitatea şi de vârsta pacientei. În general, rata de reuşită variază între 25 şi 35%, în situaţiile fericite putând ajunge şi la 50%.