Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul modern al fibromului uterin prin embolizare

Tratamentul modern al fibromului uterin prin embolizare

21 iulie 2015    
Fibromul uterin reprezintă una dintre cele mai răspândite tumori benigne la femei. Apare la aproximativ 50% dintre femeile cu vârsta de peste 40 de ani. Cauzele apariției fibromului uterin nu sunt complet cunoscute în prezent, în general fiind asociat cu un dezechilibru hormonal al femeii. De asemenea, se ia în calcul și predispoziția genetică.
 
Fibromul uterin (leiomiomul sau leiomiofibromul) este o tumoră benignă, necanceroasă, ce se dezvoltă la mușchiului uterin (miometru) şi care poate determina simptome sau nu, în funcţie de caz. Din totalul cazurilor înregistrate cu fibrom uterin, se estimează că numai 10-20 % dintre femei prezintă simptome.
 

Fibromul uterin - Simptome

 
Simptomatologia fibromului uterin se poate dezvolta încet, în câţiva ani, sau rapid, în câteva luni. Simptomele generale sunt: mărirea abdomenului, balonare, menstruaţie abundentă, sângerare între menstruații, urinări frecvente, disurie (durere la urinat), presiune sau durere pelvină, dureri de spate, constipaţie și infertilitate.
 
Majoritatea fibroamelor uterine sunt inofensive, nu cauzează simptomatologie şi regresează după instalarea menopauzei. Totuşi, unele fibroame sunt dureroase, presează pe alte organe interne, sângerează şi cauzează anemie sau determină complicaţii în sarcină.
 

Fibromul uterin - Diagnostic

 
Pentru stabilirea diagnosticului de fibrom uterin, se realizează o serie de investigații cum ar fi consultul ginecologic (pentru determinarea modificării în volum a uterului, precum și a caracteristicilor acestuia: neregulat, dur, dureros sau nedureros), ecografia (transvaginală sau pelvină), RMN (rezonanță magnetic nucleară) sau laparoscopia (mai rar).
 

Fibromul uterin - Tratament

 
Dacă sunteți diagnosticată cu fibrom uterin, aveți la dispoziție câteva tipuri de tratament. În general, fibromul uterin este extirpat chirurgical sau este micşorat medicamentos. Alegerea tratamentului se face în funcţie de severitatea simptomelor, precum şi de importanţa păstrării fertilităţii.
 
Tratamentul chirurgical clasic este de cele mai multe ori recomandat de medicii ginecologi şi constă în extirparea uterului, operaţie numită histerectomie sau miomectomie, în cazul în care se păstrează o parte din uter. Această procedură chirurgicală prezintă unele dezavantaje: durata mai lungă de recuperare și de reluare a activităților cotidiene (aproximativ 6 săptămâni), sângerare postoperatorie, stări febrile, depresie și, poate cel mai important dezavantaj pentru o femeie, infertilitate. Totuși, dorința multora dintre paciente de a-și păstra capacitatea reproductivă, a determinat necesitatea de a căuta și alte alternative la metoda chirurgicală de extirpare a uterului.
 

Embolizarea fibromului uterin

 
Embolizarea fibromului uterin reprezintă o descoperire recentă în ceea ce priveşte tratamentul fibromului, văzută ca o alternativă la intervenția chirurgicală, ce oferă o soluție terapeutică eficientă. Se elimină astfel necesitatea histerectomiei sau a miomectomiei, și în cazurile de polifibromatoză reprezintă uneori singura soluție de păstrare a fertilității pacientei.
 
Embolizarea fibromului uterin reprezintă o alternativă sigură şi minim invazivă raportată la tratamentul medicamentos şi la intervenţia chirurgicală clasică. Este o procedură de terapie endovasculară efectuată de medici specializaţi în radiologie intervenţională, una dintre cele mai noi şi mai spectaculoase ramuri ale medicinei moderne. În urma intervenţiilor de embolizare uterină s-a putut observa că volumul total al uterului scade în medie cu 50%, fibroamele scad şi ele cu 48-78%, iar recuperarea este rapidă, de numai 2-3 zile, în 90% din cazuri.
 
Tratamentul prin embolizare constă în închiderea cu un material special a vaselor de sânge ce hrănesc fibromul uterin. Rămas fără alimentare, acesta va involua şi se va resorbi treptat, ajungând la dimensiunea şi structura normală.
 
Procedura de embolizare a fibromului uterin prezintă avantaje incontestabile. În primul rând, permite menţinerea intactă a uterului, ceea ce duce la păstrarea sau recâştigarea capacităţii de a avea copii. În timpul interventiei nu există nici o incizie la nivelul uterului sau a abdomenului, ceea ce presupune o recuperare mai rapidă, cu o durată a spitalizării de numai o zi. Astfel, complicațiile postoperatorii sunt foarte rare.