Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:10
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ambliopia – Cauze si simptome

Ambliopia – Cauze si simptome

02 iulie 2015    
Ambliopia denumită şi „ochiul leneş” se manifestă prin degrevarea unui ochi de funcţiile vizuale. Acest fapt apare ca urmare a actului de suprimare a imaginii captate de ochiul bolnav săvârşit de creier. Aceasta este corelată cu alte tulburări oftalmologice.
 

Ce este ambliopia?

 
Ambliopia este o afecţiune a sistemului vizual manifestată prin incapacitatea de a utiliza funcţiile vizuale ale unuia din cei doi ochi. Aceasta se poate dezvolta începând de la naştere şi până la vârsta de 7-8 ani, fără prezenţa unor leziuni organice. Odată cu trecerea timpului, creierul încetează să mai preia semnalele slabe (chiar inexistente) ale ochiului afectat, folosind doar imaginile receptate de cel sănătos.
 

Ambliopia - Cauze

 
Cauzele ambliopiei sunt corelate cu orice afecţiune care incapacitează ochii să-şi utilizeze funcţiile vizuale normale sau care influenţează dezvoltarea normală a ambilor ochi.
 
În genere, tulburările vizuale care determină ambliopia au caracter ereditar.
Principalele cauze ale ambliopiei sunt miopia sau hipermetropia, strabismul, purtarea lentilelor oculare.
 
 Miopia sau hipermetropia pot fi cauza ambliopiei atunci când un ochi este mai afectat decât cel de-al doilea, care determină deprinderea creierului de a neutraliza imaginea înceţoşată receptată de ochiul bolnav.
 
Strabismul capătă deseori valenţele ambliopiei, deoarece ochii afectaţi focusează două puncte diferite din spaţiu, iar creierul este nevoit să le discearnă şi să ignore imaginea captată de ochiul mai slăbit.
 
Viciile de refracţie (miopia, hipermetropia, astigmatismul) care consistă în focalizarea neadecvată a fasciculelor luminoase.
 
Cauzele ambliopiei severe sunt defectele lentilelor oculare, adică ale cristalinului şi ale corneei (cataracta).
 

Ambliopia - Semnele şi simptomele

 
Ambliopia este insesizabilă de cele mai multe ori. Copiii care suferă de această afecţiune nu percep starea deficitară a ochiului, deoarece prin acţiunea creierului de suprimare a imaginii receptate de ochiul bolnav, aceştia au impresia că văd bine cu ambii ochi. Acest act este involuntar şi incontrolabil. 
 
În lipsa unor simptome clare ale afecţiunii, părinţii nu pot remarca tulburările vizuale ale copilului, astfel că este recomandat consultul oftalmologic al copiilor de la vârste fragede.
 
Cu toate acestea, există câteva semne care ar putea să ne indice prezenţa ambliopiei la copil cum ar fi incapacitatea de coordonare a mişcărilor oculare, inabilitatea de a focusa acelaşi punct din spaţiu cu ambii ochi, nevoia de a întoarce capul pentru a putea privi ceva sau  chiar prezenţa unei pelicule opace la nivelul corneei. Un alt semn poate fi actul involuntar de cădere a ploapei ochiului bolnav.