Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Luni, 26 feb 2018      01:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cataracta – Diagnosticare si tratament

Cataracta – Diagnosticare si tratament

02 iulie 2015    
Cataracta este o afecţiune oftalmologică destul de răspândită, mai ales în rândul vârstnicilor şi constă în opacizarea cristalinului. Singura metodă de tratament al afecţiunii este intervenţia chirurgicală. În ce constă aceasta, detaliem mai jos.
 

Ce este catarcta?

 
Cataracta reprezintă una din cele mai frecvente afecţiuni oftalmologice cu capacitate degenerativă crescută.
Aceasta constă în blocarea trecerii luminii către retină, din cauza depunerii unei pelicule fine şi opace la nivelul cristalinului (opacifierea cristalinului). 
 

Cataracta - Diagnostic

 
Dacă se constată o oarecare modificare a calităţii vederii, o sensibilitate persitentă la lumină care nu poate fi neglijată sau oricare din simptomele specifice cataractei, este cu siguranţă momentul pentru efectuarea unui consult oftalmologic.
 
Diagnosticarea cataractei se face de obicei în urma unor teste oftalmologice standard, iar pentru confirmarea prezenţei afecţiunii la copii este necesar testul screening.
Cu cât cataracta este depistată mai devreme, cu atât monitorizarea şi controlul evoluţiei acesteia vor avea rezultate sigure.
 

Cataracta - Tratament

 Tratamentul cataractei este realizat de medicul oftalmolog.
 
Tratamentul cataractei  este necesar atunci când afecţiunea începe să disturbe în mod semnificativ ritmul de viaţă propriu pacientului şi să împiedice desfăşurarea normală a activităţilor cotidiene.
 
Medicamentele nu intră în schema terapeutică a cataractei, deoarece nu există formule chimice sau complexe de substanţe care să elimine opacităţile cristaliniene în mod complet. Însă sunt disponibile metode pentru ameliorarea simptomatologiei specifice acesteia, prin picături administrate în sacul conjunctival, lentile de contact sau ochelari.
 
Aceste formule sunt indicate în scopul de a amâna pe cât cu putinţă îndepărtarea chirurgicală a cataractei.
 

Cataracta - Evoluţie sub tratament chirurgical

Cel mai eficient tratament al cataractei şi chiar singurul care poate îndepărta complet afecţiunea este intervenţia chirurgicală, utilizarea lentilelor de contact sau a ochelarilor nefiind decât soluţii temporare.
 
 Este important de ştiut că evoluţia afecţiunii este extrem de lentă, iar pericolul pierderii complete a vederii nu apare decât după mulţi ani de la instalarea cataractei
 
De aceea medicii oftalmologi pot apela la această metodă de tratament după o perioadă mai lungă de la instalarea afecţiunii, atunci când pacienţii acuză tulburări grave ale vederii şi degenerescenţe progresive incontrolabile.
 
Raţiunea pentru care nu se recurge la intervenţiile chirurgicale de la primele faze ale bolii este riscul la care pot fi supuşi pacienţii, mai ales aceia cu o vârstă mai înaintată care pot asocia şi alte boli care pot interfera cu bunul demers al procedurii.
 
Intervenţia chirurgicală este una din cele mai uzuale şi mai sigure metode utilizate în tratamentul cataractei, iar momentul optim pentru efectuarea acesteia este stabilit de comun acord între medicul oftalmolog şi pacient.
 
Aceasta constă în înlăturarea cristalinului (are rolul de a focaliza razele luminoase receptate de retină ) afectat şi înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial (implant intraocular) care prezintă caracteristici similare cu cel natural sau cu o lentilă de contact multifocală care elimină necesitatea utilizării ochelarilor. 
 
Eficienţa acestei intervenţii pentru tratarea cataractei, care se numeşte facoemulsionare, este de aproximativ 95%.
 

Facoemulsionarea 

 
Facoemulsionarea - înlocuirea cristalinului opacizat cu unul artificial -  se realizează printr-o incizie oculară mică şi prin utilizarea tehnologiilor bazate pe principiul ultrasunetelor.
Necesită sedarea locală, iar timpul necesar pentru îndepărtarea cataractei este de aproximativ 30 de minute. 
Intervenţia este de obicei ambulatorie, deci nu necesită spitalizare.