Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      21:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conjunctivita alergica

Conjunctivita alergica

16 iulie 2015    
Conjunctivita alergică este o inflamaţie a mucoasei ce acoperă faţa internă a pleopelor şi faţa anterioară a ochilor.

Conjunctivita alergică - Patogeneză

De obicei, conjunctivita alergică este declanşată de o reacţie alergică.
 
Reacţia alergică se declanşează atunci când ochiul vine în contact cu un alergen şi reacţionează prin eliberarea de histamină. Histamina determină dilatarea vaselor sanguine ale conjunctivei.

Conjunctivita alergică - Simptome

Dilatarea vaselor de sânge este urmată rapid de simptome oculare, cum ar fi înroşirea ochilor, senzaţia de mâncărime la nivelul nasului.
Conjunctivitele care nu sunt alergice afectează adesea doar un singur ochi.
 
Conjunctivita alergică afectează ambii ochi în acelaşi timp.
 
Conjunctivita alergică tinde să apară mai frecvent la persoanele care au alte tipuri de alergii, în special rinite alergice.
 
Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene şi virale , conjunctivita alergică nu este contagioasă.
 

Conjunctivita alergică - Tipuri

 Conjunctivita alergică este de mai multe tipuri, respectiv conjunctivită alergică sezonieră, conjunctivita alergică perenă,  conjunctivita vernală, keratoconjunctivita atopică şi conjunctivita papilară gigantă.

Conjunctivita alergică sezonieră 

Conjunctivita alergică sezonieră este cea mai comună formă de conjunctivită alergică care apare ca reacţie la polenul plantelor şi la mucegai.
Este adesea o consecinţă a rinitei alergice - febra fânului.

Conjunctivita alergică perenă

Conjunctivita alergică perenă este o formă mai puţin frecventă de conjunctivită alergică, în care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului.
 
Principalii alergeni implicaţi în conjunctivita alergică perenă sunt părul animalelor, praful şi penele.
Deşi simptomele pot aparea pe tot parcursul anului şi sunt mai puţin severe decât cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.

Conjunctivita vernală

Conjunctivita vernală este o formă cronică de conjunctivită, care apare cel mai frecvent primăvara şi toamna.
 
Aceasta poate afecta permanent vederea şi apare mai frecvent la bărbaţi decât la femei, în special la copii sub 10 ani, care au un istoric de alergii.
În general, copiii se vindecă de această afecţiune până ajung la maturitate.

Keratoconjunctivita atopică

Keratoconjunctivita atopica este un tip de conjunctivită alergică, care este asociat cu dermatita atopică a pleoapelor şi feţii.
 
Simptomele includ roşeaţa, mâncărime, arsuri, lăcrimare, secreţii vascoase şi umflarea pleopelor.
Vârsta de debut este, de obicei, înainte de 20 de ani la pacienţii cu istoric de alergii, mai ales rinite alergice si astm bronşic. 

Conjunctivita papilară gigantică

Conjunctivita papilară gigantă este un tip de conjunctivită asociată cu purtarea lentilelor de contact.
 
Acest tip de conjunctivită se consideră a fi o reacţie alergică la proteinele din soluţia ce realizează fixarea lentilelor.
Papilele gigante apar pe suprafaţa interioară a pleoapelor superioare.

Conjunctivita alergică - Complicaţii

 
Netratate, conjunctivitele alergice sezoniere sau perene, rareori duc la complicaţii pe termen lung. Cu toate acestea, boala poate interesa şi alte părţi ale ochilor - provoacă inflamaţia irisului. Conjunctivita vernală şi keratoconjunctivita atopică au potenţial de deteriorare a vederii.