Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Vineri, 20 apr 2018      18:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conjunctivita

Conjunctivita

29 iulie 2015    
Conjunctivita înseamnă inflamaţia conjuctivei, mucoasa care căptuşeşte interiorul pleoapelor şi o parţe a globului ocular şi nu prezintă, în general, un pericol pentru vedere. Copiii sunt mai predispuşi decât adulţii să contacteze conjunctivita sub toate formele ei.

Conjunctivita - Tipuri

Conjunctivita infecţioasă este cauzată de bacterii sau viruşi, cele mai întâlnite bacterii ce provoacă conjunctivita sunt: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae şi Staphylococcus aureus.
 
Conjunctivita alergică apare îndeosebi în anumite perioade ale anului când anumiţi agenţii patogeni sunt mai prezenţi în aer.
 
Conjunctivita iritantă este cauzată de agenţii chimici prezenţi în apă: nivel ridicat de clor sau săpun; de asemenea, bacteriile transmisibile pe cale sexuală, (Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae), pot trece de la mamă la nou-născut la naştere şi pot produce probleme serioase ale vederii.

Conjunctivita - Simptome

Simptomele variază şi în funcţie de tipul conjunctivitei. Senzaţia de durere şi disconfort la nivelul ochilor reprezinta simptoma cel mai des întâlnită. De asemenea, pot apărea şi alte simptome precum: senzaţia de arsură şi mâncărime, lăcrimarea abundentă şi fotofobia. Secreţia de culoare albă, galbenă sau verde poate induce uneori lipirea pleoapelor.
 
Ceea ce au comun toate tipurile de conjunctivite infecţioase e faptul că sunt contagioase şi se pot răspândi de la un ochi la altul prin simpla atingere a ochiului.
Organismele infecţioase se pot transmite şi prin tuse, strănut sau prin intermediul unui obiect atins de persoana infectată. Conjunctivitele alergice şi iritante nu sunt contagioase.

Conjunctivita - Tratament

Pentru a preveni aparitia oricărui tip de conjunctivită trebuie o igienă corespunzătoare: să se spele pe mâini cât mai des posibil şi să evite a împărţi cu alţi copii obiecte de uz personal: batiste, serveţele, prosoape etc. Persoana diagnosticată cu conjunctivită, trebuie să se spele pe mâini de fiecare dată după ce a atins ochiul infectat şi pe durata tratamentului (1-2 săptămâni) ar fi necesară o perioadă de izolare faţă de colectivităţi sau de grupurile de copii.
 
Tratamentul pentru majoritatea cazurilor de conjunctivită constă în antibiotice sub forma de picături pentru ochi sau alifie.
 
De cele mai multe ori, conjunctivita infecţioasă se poate vindeca de la sine, fără ajutor medical, dar specialiştii recomandă tratamentul deoarece grăbeşte procesul de vindecare şi micşorează şansele ca infecţia să se extindă.
 
Medicul trebuie contactat dacă tratamentul nu dă rezultate la două zile de la începerea sau la o săptămână de la încetarea tratamentului.
În acest caz e nevoie de un nou tratament şi o supraveghere continuă a evoluţiei bolii.