Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      09:54
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dezlipirea de retina

Dezlipirea de retina

29 iulie 2015    
Dezlipirea de retină este o problemă de sănătate foarte serioasă care, dacă nu este prompt tratată, poate determina pierderea permanentă a vederii. Dezlipirea de retină poate apărea la orice vârsta, însă este mult mai frecventă după 40 ani, în special la bărbați. 

Dezlipirea de retină - Generalităţi

Dezlipirea de retinei este procesul de separare a membranei retiniene a ochiului de membrana vasculară. În ochiul sănătos acestea vin strâns in contact.
Dezlipirea de retină poate conduce la diminuarea considerabilă a vederii și chiar cecitate (orbire). Cel mai frecvent, aceasta apare în caz de traumă și miopie sau de retinopatie diabetică, tumori intraoculare, distrofii ale membranei retiniene etc.

Dezlipirea de retină - Cauze

Cauza principală a dezlipirii de retină: ruptura membranei retiniene. Retina nu se deplasează din locul sau, dacă este ermetică (în caz contrar, lichidul din corpul vitros pătrunde sub retină și o dezlipește de membrana vasculară).
 
Cauza principală a rupturii de retină o reprezintă tracția corpului vitros în cazul modificării stării normale a acestuia, în anumite afecțiuni ale ochiului, acesta se modifică, devină opac și cu cordoane compacte, cu fibre îndurate, care sunt legate de retină. La mișcarea ochiului, cordoanele trag retina după ele, ceea ce poate conduce la ruptura acesteia.
De asemenea, rupturile de retină pot apărea și în caz de distrofie a acesteia (subțiere) sau în caz de traumă a ochiului.

Dezlipirea de retină - Simptome

Simptomele dezlipirii de retină includ apariția "vălului" înaintea ochilor, cu timpul acesta se poate extinde și poate ocupa tot câmpul de vedere, izbucniri sub formă de scântei și fulgere, denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, iar desprinderea din campul vizual a segmentelor izolate ale acestora indică faptul că dezlipirea a cuprins centrul retinei.
 
Uneori, după somn, vederea se îmbunătătește pentru că în poziția verticală a corpului retina se așează la locul său, iar în poziție verticală, din nou se desprinde de la membrana vasculară.
 
Dacă dezlipirea de retină este neglijată, poate apărea pericolul inflamației cronice, apariției cataractei, iar ochiul poate pierde complet capacitatea de a vedea.

Dezlipirea de retină - Diagnostic 

Diagnosticul dezlipirii de retină include controlul acuități vizuale, care va indica starea membranei centrale a retinei; examinarea vederii laterale (perimetrice) pentru evaluarea stării retinei la periferia acesteia; măsurarea presiunii intraoculare (tonometria); examinarea electrofiziologică specială va permite determinarea viabilității celulelor nervoase ale retinei și nervului optic;  examinarea fundului de ochi (oftalmoscopia).

Dezlipirea de retină - Tratamentul 

Unica cale de a restabilire a vederii și de a păstra ochiul constă în efectuarea urgentă a operației, deoarece în cazul dezlipirii de retină se distrug celulele nervoase și celulele vizuale și cu cât mai mult există dezlipirea, cu atât mai multe din aceste celule se distrug și cu atat mai prost decurge restabilirea vederii, chiar și în cazul operației reușite.
 
În perioada pregătirii de operație, cu câteva zile înainte, va trebui să faceți analizele obișnuite ale sângelui și urinei, electro-cardiograma, radioscopia toracelui, consultul stomatologului, otorinolaringologului.
 
Operațiile pentru tratamentul dezlipirii de retină se efectuează cu narcoza generală și anestezie locală sub microscopul electronic.
În cazul dezlipirii de retină, scopul operației chirurgicale constă în detectarea rupturii de retină și închiderea acesteia.
 
În jurul rupturii se provoacă o inflamație și cicatrizarea ulterioară în regiunea rupturii retinei. Toate acestea restabilesc etanșeitatea (integritatea) retinei.
În funcție de tipul concret de dezlipire a retinei, chirurgul va alege una din metodele stabilite de operație: obturarea locală, obturarea circulară, vitrectomia, lasercoagularea.
 
Asocierea acestor intervenții se alege în mod individual și în funcție de cât timp a trecut din momentul apariției dezlipirii de retină, care este mărimea acesteia, câte rupturi prezintă retina.
 
În funcție de caracterul complex al operației, în decursul a câtorva zile după aceasta, este necesar ca pacientul să mențină capul într-o anumită poziție. De exemplu, să stea culcat cu fața în jos, pe perne înalte sau chiar și fără perne.
Pentru profilaxia dezlipirii de retină se utilizează tratamentul cu laser sau ultrasunet.