Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hemeralopia si nictalopia

Hemeralopia si nictalopia

30 iulie 2015    
Acuitatea vizuală presupune o vedere clară şi posibilitatea de a distinge detaliile dar şi capacitatea de adaptare rapidă când se face trecerea de la lumină la întuneric.
Principalele tulburări de adaptare sunt hemeralopia – dificultatea de adaptare la întuneric şi nictalopia – incapacitatea de adaptare la lumină.

Nictalopia - Aspecte generale

Zona exterioară a retinei este formată din mai multe celule cu bastonaş decât celule cu con, celulele cu bastonaş fiind cele care ne permit să vedem în iluminare redusă.
Acesta este motivul pentru care pierderea vederii laterale conduce deseori la orbire de noapte.
 
Indivizii care suferă de nictalopie nu doar văd slab noaptea, dar necesită şi un timp mai îndelungat pentru ca ochii lor să se adapteze de la lumină la întuneric. Şi vederea contrastuală poate fi grav afectată.
 
Nictalopia este tulburarea de vedere care presupe că vederea bună se realizează doar noaptea sau în prezenţa unei lumini slabe. Hemeralopia reprezintă procesul invers numită şi “orbul găinilor” constă în diminuarea sau pierderea vederii în condiţii de iluminare redusă.
 
Nictalopia este starea patologică care constă într-o tulburare a vederii nocturne, fiind una din semnele comune ale cataractei, si este primul semn care avertizează asupra existenţei unui deficit de vitamina A (retinol), care poate conduce la uscarea corneei sau la leziuni ale retinei.
 
Dacă persoana care suferă de simptome de nictalopie este tânără, ar putea fi primul simptom ale unei afecţiuni genetice numită retinită pigmentară. Nictalopia poate exista din naştere sau poate fi cauzată prin răni, malnutriţie sau carenţa vitaminei A.

Hemeralopia - Generalităţi

Principala cauză a hemeralopiei este lipsa vitaminei A (avitaminoza A) şi a calciului.
 
Lipsa vitaminei A din alimentaţie determină tulburări ale vederii prin diminuarea sintezei pigmenţilor fotosensibili.
 
Printre simptome hemeralopiei sunt oboseala ochilor după citit sau uitat la televizor sau chiar o durere a ochilor, ce poate fi însoţită de dureri de cap şi stare de nervozitate.
 
Cei care au carenţe mari de vitamina A sunt sensibili la orice fel de lumină puternică (de la zapadă, de ecranul televizorului şi de monitorul computerului).
 
În cazul hemeralopiei, vederea de noapte rămâne neafectată datorită folosirii celulelor cu bastonaş în locul celor cu con (din timpul zilei), care sunt afectate de hemeralopie şi degradează acuitatea vizuală odată cu trecerea timpului.
 
O altă cauză pentru hemeralopie este o tulburare genetică numită Sindromul Cohen (numit şi Sindromul Pepper), ce se caracterizează prin obezitate, retardare mintală şi dimorfism facial, sau în cazul corioretinitei pigmentoase, atrofiei oculare sau colobomului retinal sau la iris.