Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:57
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipermetropia – Cauze si simptome

Hipermetropia – Cauze si simptome

02 iulie 2015    
Hipermetropia este o anomalie oftalmologică specifică persoanelor trecute de vârsta de 40 de ani.
Aceasta apare ca urmare a proceselor naturale de îmbătrânire, de pierdere a elasticităţii ţesuturilor şi de atrofiere a acestora, fapt valabil şi în cazul elementelor oculare.
 
Hipermetropia este o afecţiune oftalmologică şi constă în incapacitatea de a focaliza obiectele din proximitate sau depărtare din cauza unor modificări apărute la nivelul corneei şi cristalinului

Hipermetropia - Cauze

 
Cauza hipermetropiei este de cele mai multe ori de natură fiziologică şi anume focalizarea razelor luminoase în spatele retinei şi nu pe retină, ca urmare a prezenţei unor disproporţionalităţi ale lentilelor oculare - cristalinul împins în interiorul ochiului, globul ocular cu diametrul antero-posterior mic, sau corneea uşor curbată.
 
S-a constat că toţi oamenii se nasc cu hipermetropie, însă odată cu dezvoltarea organismului, creşte şi dimensiunea globului ocular, iar până la vârsta de 5 ani, acesta ar trebui să atingă dimensiunile normale (23-24 mm). Dacă creşterea globului ocular se opreşte înainte de vreme şi are o lungime mai mică de 23 de mm, atunci se consideră că omul suferă de hipermetropie axială.
 
Însă la fel de posibil este ca un ochi de dimensiuni normale să aibă incapacitatea de refracţie adecvată a fasciculelor luminoase, fapt determinat de mici defecte ale lentilelor oculare (corneea şi/sau cristalinul). Acest lucru determină dezvoltarea hipermetropiei de refracţie.
O altă cauză a hipermetropiei este pierderea capacităţii de acomodare a ochiului.
 
Acest lucru intră în sfera firescului în contextul vârstei înaintate, flexibilitatea cristalinului slăbindu-se semnificativ  şi odată cu aceasta, va scădea şi forţa de focalizare a ochiului.
 
Hipermetropia devine mult mult mai evidentă după vârsta de 40 de ani, iar tulburarea de refracţie datorate vârstei, se numeşte prezbitie. De asemenea, hipermetropia poate apărea şi pe fondul zestrei genetice, astfel că dacă există antecedente similare în familie, aproape invariabil copilul le va moşteni.
 
Alte cauze ale hipermetropiei sunt incluse diverse tumori oculare, dizlocări ale cristalinului, retinopatie etc.
 

Hipermetropia - Semne şi simptome

 
Hipermetropia începe să se manifeste la persoanele afectate în jurul vârstei de 40 de ani, ca urmare a proceselor naturale de îmbătrânire, de pierdere a elasticităţii cristalinului, şi se manifestă prin următoarele simptome:
  • Vederea înceţoşată se manifestă mai ales în timpul activităţilor care implică focusarea clară a obiectelor din apropiere (ex: cusut, lecturare, utilizarea calculatorului);
  • Dureri de cap persistente (cefalee);
  • Nevoia frecventă de frecare a ochilor – este un indiciu clar al prezenţei hipermetropiei la copii;
  • Lăcrimarea frecventă;
  • Înroşirea rapidă a ochilor;
  • Înţepături oculare determinate de concentrarea forţată a ochilor;
  • Durere şi tensiune oculară.