Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Miopia benigna – Metode specifice de tratament

Miopia benigna – Metode specifice de tratament

03 iulie 2015    
Miopia este una dintre cele mai comune afecţiuni oftalmologice caracterizată prin incapacitatea ochiului de a focaliza obiectele aflate la depărtare. 
 

Miopia - Cea mai răspândită afecţiune oftalmologică

 
Miopia este una din cele mai răspândite afecţiuni oftalmologice corelată cu modul de refracţie al ochiului. Lumina care pătrunde în ochi nu este focalizată corect pe retină, ci în faţa retinei, astfel că persoanele care suferă de miopie nu pot focaliza obiectele aflate la distanţă însă pot vedea clar obiectele aflate în proximitate.
 
Miopia este determinată de faptul că globul ocular prezintă o cornee prea accentuată sau un ax entero-posterior de dimensiuni prea mari.
 

Miopia benignă - Simptome

 
În tabloul simptomatologic al miopiei intră oboseala rapidă a ochilor în activităţile care implică reperarea obiectelor la distanţă, cefalee (dureri de cap), strabism, deplasări rapide ale globilor oculari.
 

Miopia benignă

 
Miopia debutează de obicei în timpul copilăriei şi evoluează extrem de lent, iar de obicei stagnează în jurul vârstei de 20-25 de ani. Aceasta este miopia benignă şi afectează o proporţie semnificativă a populaţiei.
 
Caracterul specific al miopiei benigne constă în originea genetică, asta însemnând că un copil care are antecedente similare în familie are o predispoziţie mult mai accentuată spre astfel de tulburări ale vederii decât un copil fără astfel de istorii familiale.
 

Miopia benignă - Tratament

 
Tratamentul miopiei benigne va fi prescris de medicul oftalmolog în urma efectuării metodelor standard de investigare oftalmologică. Acesta are rolul de a încetini procesul de evoluţie şi de inhibare a deteriorării progresive a ochilor (fapt specific miopiei maligne) sau de stagnare a acesteia.
 
De obicei, în cazul miopiei benigne, medicul va prescrie o metodă de corecţie optică prin intermediul lentilelor de contact sau al ochelarilor clasici cu lentile divergente, cu un indice de refracţie cu număr negativ. Acestea corectează refracţia globului ocular astfel ca ochiul să poată focaliza cu claritate obiectele aflate la distanţă. Unele dioptrii se corectează într-un timp foarte redus prin utilizarea lentilelor divergente sau a lentilelor de contact.
 
Miopia benignă este uşor corectabilă prin intermediul metodelor chirurgicale refractive realizate cu ajutorul laserului. Acestea sunt de mai multe tipuri.
 
Keratectomia fotorefractivă este intervenţia prin care se îndepărtează un strat subţire al ţesutului corneean pentru a creea posibilitatea ca lumina să se focalizeze mai aproape.
 
Lasik este o procedură chirurgicală care utilizează laserul pentru îndreptarea curburii corneene prin îndepărtarea unei porţiuni de ţesut corneean.
 
De asemenea, tot pentru îndreptarea curburii corneene se mai utilizează inelele corneene din plastic care pot fi menţinute în permanenţă pe ochi.
 
Pentru ca o operaţie laser să se poată efectua, trebuie ca pacientul să îndeplinească nişte condiţii: trebuie să aibă peste 18 ani, pentru a permite miopiei să-şi stabilizeze dioptriile şi să aibă mai puţin de 12 dioptrii (pentru că altfel, operaţia ar presupune o subţiere mult prea mare a corneei).

Metodele chirurgicale prin laser de corectare a miopiilor benigne sunt indicate fie persoanelor care nu doresc să poarte lentile din raţiuni care ţin de confort sau estetică personală, fie miopiilor mai grave.  Vederea este complet vindecată la o săptămână după operaţie