Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Strabismul – Cauze si simptome

Strabismul – Cauze si simptome

03 iulie 2015    
Strabismul, denumit şi „privire încrucişată”, se traduce printr-o dereglare a paralelismului axelor globilor oculari şi este extrem de răspândit mai ales în rândul copiilor aflaţi în primii ani de viaţă. 
 

Ce este strabismul?

 
Strabismul este o tulburare oculară manifestată prin dereglarea unei axe oculare în raport cu cealaltă, ca lispă a capacităţii de coordonare a muşchilor extraoculari. Astfel ochii nu pot focaliza acelaşi punct din spaţiu. Strabismul apare cu precădere în perioada copilăriei.
 

Strabismul - Cauze

 
Cauzele strabismului  sunt de natură diferită în cazul copiilor şi în cazul adulţilor.
 

Strabismul la copii - Cauze

 
De cele mai multe ori, afecţiunea se instalează în primii ani de viaţă, iar etiologia acesteia este pusă pe seama zestrei ereditare, în lipsa altor cauze fiziologice depistabile.
 
Forma cea mai des întâlnită de strabism la copiii mici este cel convergent care constă în deviaţia unui ochi spre interior. Acesta se mai instalează şi ca urmare a anizometropiei (diferenţă majoră de refracţie între cei doi ochi, care duce la perceperea obiectelor focusate în mărimi diferite pentru fiecare ochi), a hipermetropiei, a cataractei, retinoblastomului şi a paraliziei unui muşchi ocular.
 
Alte cauze ale strabismului la copii pot fi sindromul Down, paralizie cerebrală, hidrocefalie, tumoare cerebrală, şi de alte afecţiuni cerebrale şi neurologice.
 
De obicei, apariţia strabismului la copii cu vârstă mai mare de 7 ani se manifestă prin vedere dublă care poate fi cauzată de o afecţiune oftalmologică mai severă în cazul în care aceasta se instalează spontan. Aceasta este o urgenţă oftalmologică şi necesită un consult medical imediat.
 

Cauzele strabismului sunt diferite la adulţi

 
Afecţiunea se poate dezvolta în urma unor suprasolicitări ale vederii pentru a compensa prezenţa altor afecţiuni oftalmologice (cum ar fi slăbirea capacităţii de acomodare a globilor oculari).
 
De asemenea, strabismul la adulţi  se instalează spontan ca rezultat al unor afecţiuni grave care afectează funcţiile vizuale, cum ar fi: diverse afecţiuni neurologice sau ale muşchilor oculomotori, leziunea globilor oculari şi a vaselor de sânge, tumorile craniene sau oculare, scleroza multiplă, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala Graves (boala autoimună a glandei tiroide care determină instalarea hipertiroidiei), accidentele vasculare cerebrale.
 
O altă cauză a strabismului la adulţi poate fi o miopie severă care poate dezvolta o formă divergentă (deviaţia unui ochi spre exterior) a afecţiunii.
 
Strabismul este de cele mai multe ori efectul unor tulburări neurologice şi a slăbirii muşchilor oculomotorii care afectează capacitatea de coordonare a axelor oculare. Cu timpul, ochiul afectat îşi pierde abilitatea de a comunica cu creierul care începe să neutralizeze imaginile de la nivelul ochiului slăbit. Efectul acestui fapt se traduce prin ambliopie („ochi leneş”).
 

Strabismul - Factori 

 
Strabismul este deseori corelat cu factori care pot determina orbirea totală sau parţială: diabetul, infarctul, traumele cerebrale şi alte afecţiuni cerebrale.
 

Strabismul - Semne şi simptome

 
Strabismul poate fi surprins cu uşurinţă după modul de aliniere a axelor globilor oculari în timpul focusării unui obiect. Atunci când afecţiunea este prezentă, deplasarea ochiului afectat este vizibilă şi nu necesită efectuarea unor teste oftalmologice speciale pentru confirmarea diagnosticului.
 
Simptomele strabismului pot fi tranzitorii, dar se manifestă cu precădere în momentele în care copilul este bolnav sau obosit şi includ vederea înceţoşată, vederea dublă, oboseala rapidăa ochilor, lipsa de coordonare a globilor oculari, dar şi privirea încrucişată accentuată în spaţiile cu lumină puternică.
 

Strabismul este o afecţiune oftalmologică extrem de răspândită în rândul copiilor. Medicii oftalmologi recomandă examinarea ochilor copiilor chiar dacă nu prezintă semne vizibile ale afecţiunii.