Info SănătateaTV.ro: Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Sâmbătă, 20 ian 2018      20:49
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Strabismul la copii: tipuri, factori de risc, tratament

Strabismul la copii: tipuri, factori de risc, tratament

03 august 2015    

Strabismul la copii poate apărea în trei etape a vieţii acestora: la naştere (strabism congenital), la 2 sau 3 ani (strabism precoce) sau chiar la vârsta preşcolară (strabism tardiv).

Strabism - Ce este?

În dezvoltarea sistemului nervos un rol foarte important îl are vederea. Creierul procesează în proporţie de 80% informaţii vizuale. La copii, sistemul vizual se dezvoltă parţial până la vârsta de 5 ani, urmând ca până la 8 ani, acesta să se dezvolte în întregime.
 
Strabismul presupune o deviere a direcţiei de privire a ochilor care poartă denumirea de strabism alternat. În cazul în care este afectată doar direcţia de privire a unui ochi, afecţiunea se numeşte strabism monolateral.
 
Strabismul este cea mai frecventă boală a ochilor la copii. Dacă în istoricul familial al copilului afectat de strabism există antecedente ale acestei afecţiuni sunt şanse ca acel copil să dezvolte strabism. Există şi situaţia când un copil are tendinţa de a privi încrucişat din cauza oboselii.
 
Un consult oftalmologic este cel care poate arăta dacă un copil suferă sau nu de strabism.
 
Statisticile arată că strabismul afectează aproximativ 2% din copiii până în 3 ani şi 3% din copiii preşcolari şi adulţi.

Strabism - Tipuri

Există mai multe tipuri de strabism, printre care strabismul convergent se caracterizează prin devierea privirii spre interior; cei mai afectaţi sunt copiii mici; strabismul divergent se caracterizează prin devierea privirii spre exterior, afecţiunea este mai frecventă în rândul copiilor mai mari sau a adulţilor. 
Hipertropia presupune devierea privirii în sus, iar hipotropia presupune devierea privirii în jos. 
Alte tulburări de tipul strabismului sunt heterotropia este o formă de strabism asimptomatică care este corectată, de obicei, de creier, precum şi esotropia infantilă este o boală ereditară care poate apărea la sugari şi care necesită intervenţie chirurgicală pentru corecţie.

De ce apare strabismul la copii?

Principalele cauze ale apariţiei strabismului la copii sunt strabismul congenital sau hipermetropia care înseamnă întâmpinarea unor dificultăţi în a vedea lucrurile de aproape.
 
O altă cauza a manifestării strabismului este reprezentată de erorile de refracţie. Acestea fac referire la incapacitatea ochiului de a focaliza lumina care trece prin cristalin.
 
Erorile de refracţie pot fi asociate şi cu alte afecţiuni oftalmologice, cum ar fi: miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Bolile copilăriei, afecţiunile genetice sau afecţiunile creierului pot reprezenta şi ei factori în apariţia strabismului la copii. Factori de risc sunt şi fumatul sau consumul de alcool în sarcină.

Strabismului la copii - Simptome

Simptomele strabismului la copii includ: neparalelismul privirii, clipitul foarte des, sensibilitatea la lumină, privirea înceţoşată, privitul cu un ochi închis şi cu capul pe spate.

Strabismului la copii - Tratament

Strabismul se poate vindeca. Dacă copilul este afectat de strabismul congenital atunci poate fi realizată o intervenţie de corectare până la vârsta de doi ani. Dacă strabismul a afectat mai mulţi muşchi a ochilor, sunt necesare mai multe intervenţii pentru obţinerea unei poziţii normale a ochilor.
Efectuarea unei astfel de intervenţii presupune şi efectuarea ulterioară a unor controale periodice regulate.
 
Ambliopia (vederea cu un singur ochi) este o afecţiune mult mai greu de tratat, şi asta deoarece copilul îşi dă seama târziu că nu poate vedea decât cu un singur ochi.
În calitate de părinte, dacă observaţi că cel mic plânge când i se acoperă un ochi sau nu fixează acelaşi punct cu ambii ochi ori duce capul în lateral pentru a privi ceva, este clar că acesta are strabism.
 
Specialiştii recomandă consultul oftalmologic pentru a putea oferi copilului cel mai bun tratament. De asemenea, în tratarea ambliopiei este foarte importantă şi diagnosticarea timpurie a afecţiunii.