Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      22:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul cavitatii orale

Cancerul cavitatii orale

14 iulie 2015    
Cancerul cavităţii orale, în special carcinomul cu celule scuamoase (90% dintre cancerele orale), se dezvoltă în cavitatea orală şi în orofaringe. Acesta reprezintă o problemă majoră din cauza ratei mici de supravieţuire, dar şi prin deficienţele majore în masticaţie, deglutiţie, vorbire şi fizionomie.
 
Localizările cancerului cavităţii oral sunt buze, mucoasa obrajilor, mucoasa bolţii şi vălului palatin, fibromucoasa gingivală sau pe limbă.
 
Cancerul survine când celulele continuă să se dividă dezordonat şi necontrolat, formând mai multe celule din cauza faptului că o parte din mecanismul celulei nu mai funcţionează corect.
 

Cancerul cavităţii orale - Incidenţa şi tipuri

 
Cancerul cavităţii orale a fost considerat o boală a populaţiei vârstnice, în prezent însă există dovezi care arată o tendinţă de îmbolnăvire şi la pacienţii tineri.
 
Acest tip de cancer are o frecvenţă de 5% în totalul cancerelor, 90% dintre bărbaţi şi 61% dintre femei care au cancer la cavitatea oralăconsumând tutun. Persoanele care fumează prezintă un risc de 30 de ori mai mare decât nefumătorii în declanşarea tumorilor maligne orale. S-a observat o creştere a incidenţei cancerulucavităţii orale la femei în ultimii ani şi o scădere la bărbaţi.
 
Cancerul cavităţii orale este a opta tumoare malignă ca frecvenţă şi este de două ori mai întâlnit la barbăţi decât la femei, iar după vârsta de 40 de ani creşte riscul de apariţie.
 
Cancerul cavităţii orale apare la nivelul buzelor, în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. Cancerul de buză poate fi detectat mai devreme decât celelalte tipuri pentru că este mai vizibil - apare sub forma unei mici ulceraţii nedureroase, putând fi confundate cu o aftă sau un herpes, iar cancerul de limbă este mai frecvent întâlnit la bărbaţi.

Cancerul cavităţii orale - Factori de risc

 
Cei mai frecvenţi factori asociaţi cu apariţia şi dezvoltarea cancerului cavităţii orale sunt fumatul, consumul de alcool în exces (90% dintre pacienţi reclamă aceşti doi factori), igienă bucală deficitară, raze solare, vânt, virusuri, agenţi industriali poluanţi, ereditate, iritaţiile din cavitatea bucală, alimentaţia deficitară, tratamente antitumorale (chirurgical, radioterapic, chimioterapic).  
 

Cancerul cavităţii orale - Simptome

 
Ca  mai toate formele de cancer şi cel situat la nivelul oro-facial e asimptomatic, motiv pentru nu sunt sesizate abaterile de la normal, mai ales că nu sunt însoţite de durere care să alerteze bolnavul.
 
Treptat apar simptome precum senzaţia de corp străin, durere la înghiţire, starea generală alterată, o plagă care nu se vindecă şi sângerează uşor, durerea în gură care nu dispare, umflarea sau îngroşarea limbii, respiraţie urât mirositoare persistentă, pierderea dinţilor, amorţirea limbii, pierderea în greutate, modificarea vocii, pete albe sau roşiatice pe gingii, limbă sau pe restul mucoasei bucale.
 
 

Cancerul cavităţii orale - Tratament

Tratamentul cancerului cavităţii orale presupune intervenţii chirurgicale de lungă durată, cu secţiune de limbă, de mandibulă, de maxilar, urmat de ţesut ce trebuie refăcut, prin"replantarea" de muşchi, os sau tegument din alte zone ale organsimului.  

Cancerul cavităţii orale - Prevenţie

Ca metode de profilaxie a cancerulucavităţii orale mai pot fi amintite: îngrijirea danturii, o igiena dentară adecvată, tratamentul cariilor, extracţia resturilor radiculare, controlul periodic al limbii şi gurii pentru cei care fumează şi beau alcool, dietă sănătoasă etc.