Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul gastric, vindecabil in stare incipienta

Cancerul gastric, vindecabil in stare incipienta

01 iulie 2015    
Cancerul de stomac sau cancerul gastric se poate dezvolta în orice parte a stomacului şi se poate răspândi apoi şi în alte părţi ale organismului - organele din jur şi ganglionii limfatici.
 

Ce este cancerul gastric?

 
Cancerul gastric este o neoplazie cu punct de plecare în mucoasa gastrică. Cancerul gastric apare preponderant la persoanele de peste 45 de ani, mai ales în rândul bărbaţilor. Printre alţi factori se mai pot enumera: dieta (consumul de alimente afumate sau prăjite, sare în exces etc), gastrita cronică, ulcerul gastric, stomacul operat, anemia, fumatul, dieta, factorii ereditari, infecţia cu Helicobacter Pylori (o bacterie care infectează mucoasa stomacului şi a duodenului).
 
Răspândirea cancerului gastric pe cale sangvină se realizează cel mai frecvent la nivel hepatic sau pulmonar.
 

Cancerul gastric - Incidenţa 

 
Cancerul gastric este a patra malignitate ca frecvenţă după cancerul pulmonar, de colon şi de sân. Este cancerul digestiv al doilea ca frecvenţă după cel colorectal.
 
Cancerul de stomac e responsabil de un milion de decese la nivel mondial în fiecare an, fiind mai frecvent în Coreea, Japonia, Marea Britanie, America de Sud şi Islanda.
 
Doar 20% de oamenii care sunt diagnosticaţi cu cancer de stomac supravieţuiesc în medie mai mult de 5 ani. În cazul în care cancerul este localizat şi nu a afectat ganglionii limfatici, 80% dintre pacienţi pot supravieţui timp de 5 ani şi două treimi dintre aceste persoane se vindecă.    

Simptomele cancerului gastric

 
În stadiile precoce, simptomele cancerului gastric sunt vagi şi adesea nespecifice, fapt care duce la întârzierea diagnosticării.
 
Atunci când simptomele se fac remarcate clar, cancerul gastric se afă de obicei într-un stadiu avansat. Aceste simptome sunt inapetenţă, lipsa poftei de mancare, greaţă, dificultatea la înghiţirea alimentelor, diaree sau constipaţie, balonare, astenie, apatie etc.
 
Complicaţiile cancerului de stomac pot fi hemoragie, perforaţie, stenoze la nivelul esofagului inferior, stenoze mediogastrice, metastaze ganglionare, hepatice, compresiuni – pe duoden sau pe colon.
 

Cancerul gastric - Diagnostic 

 
Diagnosticul de certitudine de cancer gastric se realizează prin biopsie facută în timpul endoscopiei.

Tratamentul cancerului gastric

Tratamentul depinde de dimensiunea, localizarea, stadiul, gradul de extindere al tumorii şi de starea de sănătate a pacientului. Metodele de diagnostic pentru cancerul gastric sunt teste hematologice şi biochimice, examinarea radiologică, endoscopia, biopsia (se foloseşte endoscopul pentru a preleva ţesut din stomac, apoi biopsia este folosită la examenul anatomopatologic care pune diagnosticul), examenul ecografic, examenul computer-tomografic, examenul RMN şi examenul ecoendoscopic.
 
Intervenţia chirurgicală este tratamentul clasic în cazul cancerului gastric şi are curabilitate atât în cancerul gastric precoce cât şi în cel avansat. Operaţia presupune rezecţia stomacului în întregime sau pe porţiuni. Procedeul radical cuprinde şi splenectomia (eliminarea splinei).
 
Tratamentul endoscopic - endoscopia intervenţională este folosită pentru rezecţia cancerelor incipiente limitate la mucoasă, la rezecţia polipilor maligni şi la tratarea obstrucţiei digestive.
 
Radioterapia este utilizată în procedeele de calmare a durerii.