Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul pulmonar, cea mai raspandita forma de cancer printre romani

Cancerul pulmonar, cea mai raspandita forma de cancer printre romani

30 iunie 2015    
Cancerul pulmonar reprezintă cea mai răspândită formă de cancer în România, potrivit unui studiu realizat de Institutul Oncologic Bucureşti (IOB).
 

Cancerul pulmonar - Incidenţa

 
Unul din trei decese provocate de cancer, în rândul bărbaţilor şi unul din patru decese provocate de aceeaşi boală, în rândul femeilor, sunt cauzate tocmai de cancerul pulmonar. Anual, cancerul pulmonar determină moartea mai multor bărbaţi şi femei decât cancerul de prostată şi de sân sau colorectal.Printre cauzele mortalităţii ridicate în rândul suferinzilor de această maladie, se află atât diagnosticarea bolii în stadii avansate, precum şi accesul îngrădit al pacienţilor la terapiile salvatoare, extrem de costisitoare. Cea mai întâlnită formă a cancerului pulmonar, şi anume cancerul cu alte tipuri de celule decât cele mici, ajunge să fie diagnosticată, de obicei, în stadii avansate. În ciuda tratamentului chimioterapeutic, majoritatea bolnavilor mor în primele 12 luni şi mai puţin de 5% supravieţuiesc cinci ani după diagnosticare. Totuşi, noua terapie medicamentoasă oferă o şansă bolnavilor aflaţi chiar şi în ultimele stadii. Printre factorii de risc în apariţia cancerului pulmonar se numără: fumatul, expunerea la anumite substanţe industriale, precum arsenic, radon, azbest, nichel, crom, unele substanţe chimice organice: hidrocarburi aromatice policiclice, expunerea la radiaţii din surse ocupaţionale, medicale sau de mediu, pluarea aerului, boli pulmonare cornice.
    

Tipurile de cancer pulmonar

 
Cancerul pulmonar constă în creşterea necontrolată a celulelor anormale în unul sau ambii plămâni. Ulterior, se formează aglomerările de celule canceroase care împiedică funcţionarea normală a plămânului şi în final îl distrug. Cele două tipuri principale de cancer pulmonar sunt: cancerul non-microcelular (80% din cazuri) şi tipul cu celule mici (20%). Denumirile se referă la tipul celulelor care alcătuiesc tumora şi nu la dimensiunea tumorală.
 

Cancerul pulmonar fără celulă mică

 
Cancerul pulmonar fără celulă mică este clasificat în trei subtipuri: adenocarcinoame localizate în glandele mucoase, carcinomul scuamos sau epidermoid localizat în tubii bronşici şi carcinomul cu celule mari aflat aproape de suprafaţa pulmonară. Aproape întotdeauna cancerul pulmonar începe într-un plămân şi dacă nu este tratat poate disemina la nivelul ganglionilor limfatici şi în alte ţesuturi din torace (inclusiv plămânul opus). De asemenea, cancerul pulmonar poate metastaza în oase, creier, ficat sau alte organe.

Cancerul cu celule mici

 
Cancerul cu celule mici este mai agresiv, creşte şi diseminează rapid. Există două stadii ale bolii: limitat şi extensiv. De cele mai multe ori la momentul diagnosticului există deja metastaze.
 

Cancerul pulmonar - Simptomatologie

 
O lungă perioadă de timp boala nu are nici o manifestare, diagnosticul fiind întâmplător.
Semnele şi simptomele cancerului pulmonar sunt iniţial nespecifice şi adesea sunt confundate cu ale unor afecţiuni mai puţin grave.
 
Printre manifestările respiratori se numără: dispnee (dificultate la respiraţie), modificarea caracteristicilor tusei la un fumător, persistenţa tusei la un nefumător, durerea toracică, modificarea sputei (culoare, cantitate), prezenţa sângelui în spută, wheezing (respiraţie şuierătoare), infecţii respiratorii repetate, greu tratabile.  
 
Alte semne şi simptome ale cancerului pulmonar pot să nu fie de origine respiratory, de exemplu oboseala, pierderea apetitului, tulburări de echilibru, de vedere, ale memoriei, scădere ponderală nejustificată, febră. De asemenea, pot exista semne şi simptome determinate de diseminarea bolii în alte zone ale organismului.
 
În funcţie de organele afectate, acestea pot include cefalee, slăbiciune generală, durere, fracturi osoase, sângerări sau cheaguri de sânge.

Cancerul pulmonar - Diagnostic 

 
Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este capitală pentru îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire.
 
Se folosesc o serie de teste, de la simplul examen clinic, la metode imagistice sofisticate.
 
Examenul clinic este important pentru evidenţierea semnelor de boală. Radiografia toracică este cea mai simplă metodă ce poate ridica suspiciunea de cancer pulmonar.
 
Bronhoscopia reprezintă vizualizarea corectă a arborelui bronşic şi recoltarea de ţesut pentru examenul anatomo-patologic (biopsie).
 
Examenul citologic din spută, aspirat, lavaj sau brosaj sau examanul anatomo-patologic al materialului tisular sunt metodele care pun diagnosticul de certitudine (prezenţa celulelor canceroase).
 
Tomografia computerizată (CT) este metoda prin care se precizează stadiul bolii, de care depinde conduita terapeutică.
 
Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) este similară TC cu excepţia că foloseşte un câmp magnetic în locul razelor X pentru a crea imaginea structurilor analizate.
 
Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-scan) este o metodă nouă, sofisticată, cu unele avantaje faţă de TC sau RMN.
 

Tratamentul cancerului pulmonar

 Tratamentul cancerului pulmonar se realizează într-o echipă medicală formată din medic pneumolog, medic chirurgie toracică, medic oncolog medical, medic oncolog si psiholog.

Noile opţiuni terapeutice au crescut semnificativ ratele de supravieţuire de-a lungul ultimilor decade.

Există trei modalităţi principale de tratament îndepărtarea chirurgicală a tumorii, chimioterapia (tratamentul cu droguri anticanceroase pentru micşorarea sau distrugerea tumorii) şi radioterapia (tratamentul ce foloseşte radiaţii ionizante - raze X, radium, neutron- ţintit pe volumul tumoral)