Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      05:47
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul vezicii urinare

Cancerul vezicii urinare

01 iulie 2015    
Cancerul vezicii urinare reprezintă o proliferare rapidă şi necontrolată a unor grupuri celulare la nivelul vezicii urinare. Se pot dezvolta mai multe cancere concomitent în diferite regiuni ale vezicii urinare.
 
Vezica urinară este un organ situat la nivelul pelvisului care are rolul de a colecta urina produsă de rinichi, se extinde şi se contractă pentru a colecta şi elimina urina.
Ca şi toate organele din sistemul urinar, vezica urinară este susceptibilă de a dezvolta cancer.
Peretele vezicii urinare are mai multe straturi de ţesut.
 

Cancerul vezicii urinare - Clasificare

Cancerul vezicii urinare depinde de tipurile de celule şi de straturile de ţesut afectat.
 
Există trei tipuri de cancer al vezicii urinare. Astfel,  cel în care sunt implicate celulele de tranziţie (cel mai frecvent loc de instalare a cancerului de vezica urinară) care permit vezicii să se lărgească când aceasta este plină şi să se micşoreze când se goleşte, celulele scuamoase care reprezintă o creştere canceroasă a celulelor care limitează suprafaţa vezicii urinare şi adenocarcinomul, cancerul care începe în celulele glandulare sau secretoare ale vezicii urinare.
Circa 90% de tumori maligne vezicale au origine epitelială (carcinoame).
 

Cancerul vezicii urinare - Factorii de risc

Factorii care pot spori apariţia cancerului vezicii urinare sunt fumatul, expunerea pe termen lung la anumite produse chimice la locul de muncă sau la substanţe cancerigene, un regim alimentar bogat în grăsimi şi alimente prăjite, infecţii dese ale vezicii urinare, leziuni precursoare, predispoziţie genetică sau prezenţa unor cancere multiple.

Simptomele cancerului vezicii urinare

 
Simptomele cancerului vezicii urinare pot include: sânge în urină, urinare frecventă, senzaţia sau necesitatea de a urina, dureri în timpul urinării, dureri de oase şi în regiunea pelviană, anemie şi pierderi în greutate. Bărbaţii dezvoltă mai des cancer de vezică urinară decât femeile.
 

Cancerul vezicii urinare - Metode de diagnostic 

 
Pentru a depista cancerul vezicii urinare, se pot folosi mai multe metode: cistoscopie, urino-cultură, examen citologic, analize de laborator care analizează urina pentru a depista bacterii şi celule canceroase, biopsia, analize imagistice (MRI, scanare CT, urografie intravenoasă) ce asigură o imagine de ansamblu a sistemului urinar.

Cancerul vezicii urinare - Tratament

 
Opţiunile de tratament pentru cancerul vezicii urinare pot include chirurgie (pentru extirparea tumorii), chimioterapie, radioterapie, precum şi tratamentul biologic pentru stimularea sistemului imunitar.
 
În cazul cancerului vezicii urinare există riscul să fie invadate şi organele vecine.
Uneori cancerul de vezică urinară este confundat cu cistita, motiv pentru care foarte multe paciente ajung în stadii avansate de cancer.
 
Este foarte recomandat seleniul pentru că împiedică acţiunea patogenă a virusurilor aflaţi în organism şi sprijină sistemul imunitar. De asemenea, se recomandă o dietă compusă din peşte, fructe de mare, unt, drojdie de bere, usturoi, ouă, ciuperci, orez, cereale, ceapă, roşii, fasole, varză, nuci.