Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Anxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Anxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Anxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer
Sâmbătă, 20 ian 2018      11:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
De la HPV oncogen la cancerul de col uterin

De la HPV oncogen la cancerul de col uterin

30 iunie 2015    
HPV şi cancerul de col uterin sunt într-o relaţie de determinare semnificativă.
Aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu virusul papilomei umane dezvoltă în decurs de câţiva ani celule cervicale anormale, care urmează direcţia de evoluţie spre cancerul de col uterin. HPV oncogen este principalul factor responsabil pentru majoritatea cazurilor înregistrate de cancer de col uterin.

Transmiterea HPV

 
HPV este virusul cu cea mai mare forţă de propagare, estimându-se că peste 70 % din populaţia globului şi peste 50% din populaţia feminină a suferit sau va suferi la un moment dat de infecţia papilomei umane. Virulenţa acestuia este cu atât mai mare cu cât transmiterea acestuia nu poate fi inhibată prin metodele contraceptive de barieră (prezervativul), deoarece, chiar dacă este prin excelenţă o boală cu transmitere sexuală, aceasta nu este corelată cu penetrarea în sine, ci cu contactul cutanat direct cu infecţia instalată de obicei în zona genitală.
 
Persoanele cu risc crescut de contractare a HPV-ului sunt cele care îşi încep viaţa sexuală la o vârstă fragedă şi cele care au parteneri sexuali multipli cu antecedente medicale necunoscute

Cancerul de col uterin - Etiologie şi Patogenie

HPV- ul este principala cauză a cancerului de col uterin, ADN-ul virusului în forma lui oncogenă este prezent în proporţie de 100% din cazurile de cancer cervical.
 
Există 100 de tipuri de tulpini HPV, dintre care 40 sunt transmisibile pe cale sexuală, au predilecţie pentru zonele genitale şi prezintă un risc redus de dezvoltare a celulelor canceroase. Majoritatea formelor ale HPV sunt anodine şi asimptomatice, putând fi incubate de gazde în stadiul lor latent pe perioade mai lungi de 10 ani fără repercusiuni grave şi fără manifestări vizibile.
 
Tulpinile HPV oncogene care produc modificări tisulare la nivelul colului uterin, sunt în număr de 15, iar cele mai frecvente sunt: 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52. În peste 70% din cazurile de cancer de col uterin s-a constatat că responsabilitatea este plasată tipurilor 16 şi 18.
 
Cancerul de col uterin apare ca urmare a persistenţei infecţiilor şi a recidivelor repetate ale HPV-ului oncogen. S-a constatat că aproximativ 8% dintre femeile care prezintă celule disfuncţionale generate de prezenţa HPV-ului oncogen sunt susceptibile de a dezvolta forme incipiente de cancer de col uterin, iar aproximativ 1% dintre acestea pot favoriza apariţia cancerului cervical în forma sa invazivă.
 
Procesul de suprapopulare a colului uterin cu celule modificate structural şi funcţional determină apariţia displaziilor (a ţesuturilor precanceroase), iar în cele din urmă a cancerului de col uterin.  În formele mai severe, acesta poate produce metastaze în ganglionii limfatici de la nivelul pelvisului şi, mai rar, la nivelul plămânilor, oaselor şi ficatului, lucru posibil din cauza reţelei limfatice bogate pe care o are uterul.
 

Evoluţia HPV-ului şi a cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin necesită o perioadă de câţiva ani (aproximativ 3 ani) de la contactarea HPV-ului oncogen, până la dezvoltarea ţesuturilor canceroase. Însă este posibil ca propagarea celulelor anormale (prin prezenţa adenocarcinoamelor) să aibă o viteză mult mai mare şi să determine apariţia cancerului cervical în decurs de un an sau mai puţin.
 
Dacă este depistat în stadiile sale incipiente, cancerul de col uterin poate fi încetinită evoluţia acestuia sau poate fi contracarat complet cu ajutorul metodelor medicale.

Prevenirea infecţiei cu HPV = Prevenirea cancerului de col uterin

HPV-ul poate fi prevenit prin adoptarea unei vieţi sexuale sănătoase. Reducerea semnificativă a riscului de apariţie a cancerului cervical se poate face prin efectuarea unui vaccin împotriva tulpinilor 16 şi 18 de HPV a căror incidenţă în dezvoltarea cancerului de col uterin se ridică la 70%.