Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      13:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Diagnosticarea cancerului de col uterin

Diagnosticarea cancerului de col uterin

30 iunie 2015    
Cancerul de col uterin este una din cele mai răspândite afecţiuni la nivel mondial, iar deficitul de informaţii cu privire la prevenirea acestuia, educaţia precară şi diagnosticarea tardivă a cancerului invaziv au de cele mai multe ori o finalitate fatală iminentă
 

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin  apare ca urmare a multiplicării la nivelul colului uterin a unor celule anormale, modificate la nivel structural şi funcţional. De rapiditatea de multiplicare a acestor celule depinde viteza de instalare şi de evoluţie a cancerului de col uterin.
 

Cancerul de col uterin - Metode de diagnosticare

 
Diagnosticarea cancerului de col uterin în stadiul lui precoce înlesneşte procesul de vindecare şi asigură eficienţa tratamentului specific. Există două categorii de metode investigaţionale pentru determinarea prezenţei celulelor canceroase la nivelul colului uterin.
 
Prima metodă de diagnosticare a cancerului de col uterin este anamneza care presupune identificarea factorilor de risc.
 
Factorii de risc sunt vârsta (incidenţa cancerului de col uterin este mult mai mare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani), istoria medicală a familiei (persoanele ai căror ascendenţi au suferit de acest tip de boală, au o predispoziţie crescută pentru cancerul de col uterin ), număr mare de sarcini sau de avorturi, vârsta primei menstruaţii sau vârsta debutului vieţii sexuale (începerea vieţii sexuale la o vârstă precoce favorizează apariţia cancerului de col uterin), leziuni cervicale, simptome ale infecţiilor genitale, dureri pelvine etc.
 
A doua categorie de investigaţii care ajută la diagnosticarea cancerului de col uterin sunt cele de ordin ginecologic, cum ar fi: examinarea vaginală corelată cu palparea abdominală, examinarea rectală, colposcopia, palparea şi examinarea sânilor, testele citologice şi biopsia.
 
Cel mai uzual test utilizat în ginecologie pentru identificarea modificărilor patologice ale colului uterin şi displaziile celulare este Testul Babeş-Papanicolau. Concret, acesta se realizează prin prelevarea unor celule de la nivelul colulului uterin prin răzuire, urmând să fie examinate microscopic. 
 
Testele citologice au o precizie extrem de ridicată în detectarea modificărilor de ordin ginecologic şi sunt recomandate şi chiar obligatorii femeilor active sexual şi cu vârsta mai mare de 20 de ani.
Pentru o monitorizare regulamentară a stării de sănătate ginecologică este necesară efectuarea acestui test cu frecvenţă anuală, la două săptămâni după prima zi a ultimei menstruaţii.
 
Dacă în urma testelor citologice şi a celor de anamneză, diagnosticul dat este fie nefavorabil, fie incert, este recomandată efectuarea unei colposcopii sau a unei biopsii
Colposcopia consistă în examinarea cu ochiul liber a colului uterin cu ajutorul unui instrument care oferă o imagine mărită a cervixului (colposcop).
 
Este extrem de importantă efectuarea frecventă a testelor ginecologice pentru că depistarea timpurie a cancerului de col uterin. Astfel, se permite demararea rapidă a măsurilor de contracarare şi tratare ale acestuia, şi, in extenso, deschide căile spre o vindecare rapidă.