Info SănătateaTV.ro: Problematica neuropatiei diabetice dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Problematica neuropatiei diabetice dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Problematica neuropatiei diabetice dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos
Vineri, 21 oct 2016      17:49
Forme de tratament ale cancerului de col uterin

Forme de tratament ale cancerului de col uterin

30 iunie 2015    
Tratamentul cancerului de col uterin  cunoaşte o varietate crescută, metoda cea mai potrivită fiind recomandată pacientei în funcţie de stadiul şi de particularităţile bolii.
 
Odată cu evoluţia acesteia, se va trece pe schema metodelor intervenţionale radicale, de aceea o monitorizare constantă a stării de sănătate este atât de importantă.
 

Cancerul de col uterin - Cauzele apariţiei

 
Cancerul de col uterin  apare ca urmare a multiplicării la nivelul colului uterin a unor celule anormale, modificate la nivel structural şi funcţional.
De rapiditatea de multiplicare a acestor celule depinde viteza de instalare şi de evoluţie a cancerului de col uterin. Boala, în fazele ei incipiente, este asimptomatică, putând fi detectată cu ajutorul screening-urilor şi a testelor citologice (testul Babeş-Papanicolau), urmând ca pe parcursul evoluţiei să se manifeste prin sângerări vaginale între menstre, senzaţii de durere în timpul contactelor sexuale şi chiar leziuni precanceroase specifice. 
Cauza cea mai frecventă de apariţie a cancerului de col uterin este infecţia cu HPV.
 

Tratamentul cancerului de col uterin

Există mai multe forme de tratament al cancerului de col uterin, însă fiecare formulă este adecvată unui anumit stadiu de evoluţie sau unor leziuni particulare.
 
În stadiul incipient, când pacienta nu prezintă decât nişte leziuni precanceroase, tratamentul cancerului de col uterin aplicat constă în îndepărtarea displaziei cervicale prin intermediul unor metode terapeutice bazate pe crioterapie, electrocauterizare, electrorezecţie cu ansă sau prin vaporizare cu laser. În lipsa acestora, se va utiliza bisturiul pentru eliminarea ţesuturilor canceroase.
 
În stadiul mai avansat, care prezintă displazii severe, se apelează la ablaţia chirurgicală a unui fragment conic de la baza colului. Această formă de tratament a cancerului de col uterin poartă numele de conizaţie.
 
Atunci când cancerul de col uterin începe deja să capete forme invazive, se vor utiliza metode chirurgicale, radioterapia şi, în unele cazuri, chimioterapia. Metodele chirurgicale utilizate în tratamentul cancerului de col uterin sunt histerectomia (care consistă în eliminarea chirurgicală a uterului), anexectomia bilaterlă (este o formă radicală a histerectomiei, fiind necesară excizia uterului împreună cu ambele ovare) şi limfadenectomia pelvină (înlăturarea ganglionilor limfatici pelvini).
 
Radioterapia este o metodă de tratament a cancerului de col uterin  care utilizează iradierea externă cu fotoni şi brahiterapia. Aceasta are rezultate similare cu metodele chirurgicale ca formă unică de tratament, dacă este aplicată în primele faze ale cancerului de col uterin. Eficienţa acesteia este reală în utilizarea exclusivă pre sau postoperatorie. În cazul formelor mai avansate de cancer, se utilizează formula combinată de radioterapie şi metode chirurgicale.

În tratamentul cancerului de col uterin, dincolo de metodele standard menţionate, există şi nişte forme terapeutice substitutive sau alternative. Acestea sunt acupunctura, fitoterapia (care revigorează sistemul imunitar al bolnavei), formele de meditaţie asiatice, suplimentele nutritive etc.

Însă acestea nu pot fi utilizate decât cu acordul strict al medicului, pentru că eşecul tratamentului sau maniera greşită de utilizare a acestora pot fi fatale pentru persoana bolnavă.  

Societatea Romana de microbiologie